bezár
 

art&design

2012. 01. 04.
A másik Vénusz meghosszabbítva
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Drozdik Orshi A másik Vénusz című kiállítását 2012. január 15-ig meghosszabbították. A tárlat a MODEM szokásos nyitva tartási idejében, azaz hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig, csütörtökönként 12-től 20 óráig látogatható.
Drozdik Orshi több mint három és fél évtizede meghatározó egyénisége a magyar és nemzetközi képzőművészeti életnek. Rangos hazai és külföldi kiállítóhelyeken szerepel rendszeresen, valamint kiállításait értékelő cikkek jelennek meg a legjelentősebb művészeti folyóiratokban. Munkássága következetes egyéni hang a nőművészeti kérdésfelvetések vonatkozási rendszerében. 1978-as emigrációja után is aktív szereplője maradt a magyar művészeti életnek: kiállításaival, cikkeivel, szöveggyűjteményével (Sétáló agyak, 1998) nagyban hozzájárult a feminizmus magyarországi térnyeréséhez. Jelenleg New Yorkban és Budapesten él, és a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanáraként formálja a következő művészgeneráció gondolkodását.

Drozdik a magyarországi posztkonceptualista közegből indult, művészete mégis az emigráció idején megismert posztstrukturalista diskurzus tükrében értelmezhető igazán. Az elméleti kutatómunka, a teoretikus igény és nyelvhasználat, továbbá ennek manifeszt megjelenítése a műben alkotótevékenységének meghatározó módszerei. Ennek következtében egy-egy témát számtalan variációban bont ki, hogy a probléma körbejárásával megmutassa annak minél több aspektusát. Művészetének kezdőpontját az 1970-es évek közepére tehetjük, amikor a Képzőművészeti Főiskola növendékeként az individuális mitológia gondolatkörével kezdett el foglalkozni. E kifejezéssel saját értékrendjét jelöli, amelyet egy patriarchális társadalmi és művészeti közegben kell érvényesítenie.

A klasszikus művészeti oktatás alapjának tartott aktrajzolás kapcsán merült fel először benne a társadalmi nemiség problémája, a férfi és a női tekintet különbözősége, s ebből a problémából kiindulva reflektált a nőművész paradox helyzetére. A nőnézőpont keresése, a nőművész identitásának meghatározása erőteljesen összefonódik a hatalom és az ábrázolás viszonyának vizsgálatával is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés