bezár
 

art&design

2012. 01. 04.
Rekordszámú látogató a tiszavasvári múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csaknem 13 ezren voltak kíváncsiak a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum kiállításaira és programjaira tavaly; a Tisza-parti város intézménye idén különleges régészeti kiállítással és templomokról szóló fotótárlattal várja az érdeklődőket.
A múzeum az elmúlt öt év legjobb eredményét tudhatja magáénak, az adatok szerint a látogatók száma a 2007-es 4 ezerről 2011-re csaknem 13 ezerre nőtt. A kiugró eredmény a múzeumlátogatói kör bővülése mellett elsősorban a tematikus múzeumpedagógiai programnak köszönhető - mondta Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető szerdán az MTI-nek.

A pályázati program elsősorban azokat a hátrányos helyzetű, óvodás és általános-középiskolás korú gyerekeket célozta, akiknek anyagi körülményeik nem teszik lehetővé a múzeumba való eljutást. A gyerekek számára ingyenesen látogatható foglalkozások az iskolai tananyag menetéhez, az állandó múzeumi kiállítások anyagához, illetve az évszakokhoz köthető ünnepkörökhöz illeszkedtek.

A Vasvári Pál Múzeum 2011-ben több különleges tárlattal várta az érdeklődőket: Tiszavasvári várossá válásának 25. évfordulója alkalmából Akkor és most címmel interaktív kiállítást rendeztek, amelynek keretében korabeli fotók és egy virtuális fal segítségével mutatták be az 1900-as évekbeli és a mai város arculatát.

A múzeumba betérők emellett megismerkedhettek az orvoslás és gyógyszertörténet rejtelmeivel, Tiszavasvári szülötte, a híres feltaláló Kabay János életével és munkásságával, valamint az általa létrehozott Alkaloida Gyógyszergyár történetével.

A gyerekek számára a Csodák Palotája interaktív tárlata és egy tudományos roadshow nyújtott érdekességeket; utóbbi során például fizikai és kémiai kísérletekbe, a múzeumban élethűen berendezett börtöncella révén pedig az elítéltek mindennapjaiba nyerhetett bepillantást a közönség.

Baloghné Szűcs Zsuzsanna az idei kiállításokról szólva elmondta: január 12-ig látható a Raktárleletek és kincsek a Dunától keletre az őskortól a XX. századig című időszaki tárlat, amely több megye legértékesebb régészeti leleteit mutatja be.

A szegedi Móra Ferenc, a debreceni Déri, a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből L. Nagy Márta, Pintye Gábor és Tompa György régész által összeválogatott kiállításon a nagyszentmiklósi aranyleletek művészi másolatai mellett a csókai, a boldogkőváraljai, a prügyi, a nyírlugosi leletek egyaránt láthatóak.

A múzeum 2012-ben a tervek szerint ismét megrendezi a Kabay János-emlékhetet, emellett számos programmal emlékezik a közeli Tiszalök várossá válásának huszadik évfordulójáról.

Tiszavasvári görög temploma idén lesz 250 éves, a római katolikus imaház pedig 100 éves fennállását ünnepli 2012-ben; a jeles évfordulók alkalmából a templomok történetét bemutató fotókiállítással várja az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés