bezár
 

art&design

2008. 08. 07.
Kogart-ösztöndíj frissdiplomás képzőművészeknek
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyugodt munkára kapott lehetőséget az a négy fiatal képzőművész, aki az elmúlt években elnyerte a Kogart egyéves ösztöndíját. A frissen diplomázott képzőművészek idei Re:Friss című kiállításába is bevonták az eddig díjazott három hölgyet és egy fiatalembert.
 
Az állami támogatás miatt nagy port kavaró Kogart egyéves ösztöndíját, és a vele járó 1 millió 200 ezer forintot elsőként négy évvel ezelőtt Gesztelyi Nagy Zsuzsa kapta meg, akitől színes ruhadarabokat, textileket ábrázoló nagy méretű képek láthatók a kiállítóház első emeletén. A 2005-ben díjazott Tóth Ágnes portréi tojásból kibújó kiscsirke módjára törik át a fehér papírt. 2006 díjazottja Kiss Endre volt - a festő szakon végzett művész nagymama-portréja festékpontokból áll össze, persze bizonyos távolságból szemlélve. 2007-ben a díjat Bondor Csillának ítélték, akitől egy falon kanyargó templomi falépcső, valamint egy falusi komód látható. Ez utóbbiba a művész belefestette az edényeket.

Az új kiállítás apropóján folytatott beszélgetésen mind a négyen egyhangúlag említették, hogy sokat segített rajtuk az ösztöndíj, mert egy évig nem kellett foglalkozniuk a megélhetéssel, s kizárólag a festészettel törődhettek. Elmondták: igen hasznosak voltak a külföldi tárlatok is, mert mint frissen végzettek "beleszagolhattak" a kinti festészeti világba. (A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 2005-től, Magyarország európai uniós csatlakozása után meghívta az új tagországok frissen végzett képzőművészeit is a budapesti FRISS tárlatokra, ugyanakkor a magyar fiatalok bemutatkozhattak Berlinben, Brüsszelben és Bécsben.) 

Kiss Endre a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, festő szakon végzett 2006-ban. Pécsett él, ott bérel egy műtermet a Zsolnay gyárban. Ugyanezt évfolyamtársai nem tudják megtenni. A pécsi Kisház csoporttal (4 fő) dolgozik együtt, akik az egyetemen verődtek össze és időnként közösen állítanak ki. Igaz, hogy két éve kapta a díjat, de nem érzi, hogy ez a történet befejeződött volna, mert a Kogart a diplomamunkáiból most is vásárolt. Az a véleménye, hogy ha az alapítvány ennyi pénzt beléjük fektet, nem hagyja őket elveszni, vagyis figyel rájuk. 

Kiss Endre különösen jó helyzetben van, mert ő Szerbiában, a vajdasági Palicson született, a felesége erdélyi és Magyarországon élnek, így három országban tudja munkáit értékesíteni, s vannak megrendelései is - tette hozzá büszkén.

Gesztelyi Nagy Zsuzsa a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE) végzett, és komoly presztízsnek tartja a Kogart-díjat. Ő volt az első ösztöndíjas, és ez sokat segített neki az indulásnál. Az alapítvány nemcsak pénzzel és katalógussal támogatta, hanem ismertséghez is juttatta a sok sajtótalálkozóval, így a képeit mindig sikerül eladnia.

Tóth Ágnes az MKE festő szakán diplomázott és ő is azt hangsúlyozta, hogy a díj ismertséget hozott neki, és lehetőséget adott a kötöttségek nélküli munkához, vagyis az alapítvány nem láncolta szerződéssel magához a díjazott művészeket. Ahogy elmondta, most kevés ideje van a festésre, mert építész édesanyjával együtt nagy vállalkozásba fogott: kávézót nyitottak, és ott mindent ők csinálnak. Az az álma, hogy a kávéház igazi kultúrpont legyen kiállításokkal, verses estekkel, zenével.

Bondor Csilla ugyancsak az MKE-n, grafikai szakon végzett tavaly, amikor elnyerte az ösztöndíjat. Szobrász férjével most is ebből él falun, egy parasztházban, a Budapesttől 50 kilométerre levő Héregen. Elbújt a világ elől, és most mást nem is akar, csak egy gyermeket - jegyezte meg halkan.
    
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés