bezár
 

art&design

2012. 01. 15.
Bútoráruházba költözik a varsói Modern Művészeti Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bútoráruházba költözik átmenetileg a varsói Modern Művészeti Múzeum (MSN), mert a jelenleg bérelt épületét kinőtte az intézmény, és az új székhely tervei nem készültek el határidőre.
Joanna Mytkowska, az MSN igazgatója átmeneti, de elkerülhetetlen megoldásnak tekinti a költözést. Ugyanakkor a gazdasági nehézségekkel is számolt: "Több mint 400 millió zloty (90 millió euró) kiadása egy művészeti múzeumra, amikor kórházakra nem futja - ezt képtelen vagyok megvédeni" - mondta a napokban a Gazeta Wyborcza napilapnak. Mint hozzáfűzte: abban bízik, hogy a következő uniós költségvetésbe bekerülnek az új városközponti befektetések. Az MSN 2005-ben nyitotta meg kapuit. Az intézmény aktív résztvevője a varsói kulturális életnek, rendszeresen szervez kiállításokat és más kulturális rendezvényeket, valamint kutatási programokat is vezet. 2011-ben egyebek közt Szentjóby Tamás mutatta be a múzeumban egyik projektjét és legendás, Kentaur című filmjét. A múzeum elsődleges feladatának az állandó székhely gyűjteményének összeállítását tekinti.

A jelenlegi gyűjtemény tartalma az intézmény honlapján (http://www.artmuseum.pl) tekinthető meg. A kollekció 2011 decemberében újabb értékes műtárggyal bővült, amikor egy norvég műgyűjtőtől megvásárolták Zbigniew Libera Lego - Koncentrációs tábor című művét, a lengyel kortárs művészet egyik kiemelkedő alkotását. A szükséges pénzösszeg (55 ezer euró) nagy része adományokból származott. Az MSN 2008 óta ideiglenes székházban működik, egy belvárosi épületben. Ennek közelében található az 1970-ben épült Emilia bútoráruház, amelyben a következő öt-hat évre rendezkedhet be a múzeum. Nyitott, világos, több szintes belső tere alkalmas kiállítótér, és tágasabbnak tűnik annál, amit az épület külseje sejtet. Alapterülete csaknem négyezer négyzetméter, így jelentősen növelné az MSN befogadóképességét és kiállítási terét, de meg sem közelítheti a tervek szerint csaknem tízszer nagyobb állandó székhelyét, amelynek látványterve a múzeum honlapján tekinthető meg (http://www.artmuseum.pl/strona.php?id=the_building).

Christian Kerez 2007-ben nyerte meg az MSN által meghirdetett nemzetközi tervezői pályázatot. Tervének makettjét 2010-ben a budapesti Műcsarnokban szervezett építészeti kiállításon is bemutatta, de a végleges dokumentációt a mai napig nem adta át a megrendelőknek. A varsói városháza a végleges határidőt február végére jelölte ki. Ha a tervező újra megszegi a megállapodást, a szerződést felmondják és a költségek 20 százalékával (1,1 millió euró) is megterhelik Kerezt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Művészek a járvány idején#3 Művészek a járvány idején#3
Interjú Bartha Ágnessel a kialakult helyzetről, otthonmaradásról, és tervezett munkákról
art&design

A nosztalgia megreped, mint a beton A nosztalgia megreped, mint a beton
A Pá kis panelom! című animációs rövidfilmről
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről

Más művészeti ágakról

Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből
színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről
Galder Gaztelu-Urrutia: A platform


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés