bezár
 

art&design

2012. 01. 17.
Feszty Árpád festményeiből nyílt kiállítás Tatán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 19. század utolsó évtizedeinek egyik legismertebb magyar festője, Feszty Árpád csaknem ötven alkotásából nyílt kiállítás kedden a tatai református gimnáziumban. A tárlaton a Feszty családnak köszönhetően bemutatták a festő egyik legkorábbi alkotását és legutolsó, impresszionista jegyeket mutató képét is.
A március 20-ig megtekinthető kiállításon láthatók azok a vázlatok, melyeket Feszty a Magyarok bejöveteléhez készített, közöttük a legelső olajvázlat Árpád fejedelemről. Több nagyméretű színes tanulmány és tárgyrészlet rajza, valamint az egyes jelenetek kicsinyített, négyzethálós tusvázlata idézi fel az 1800 négyzetméteres panorámakép születését.
Külön vitrinben kaptak helyet azok a tárgyak, melyeket a művész megjelölése szerint "szteppei kalandozásokon", kellékként vásárolt a körképhez.

A Feszty-életmű egyik kevéssé ismert részét képezik azok az alkotások, amelyekkel a művész illusztrátorként működött közre 1885-ben Rudolf koronaherceg Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben című könyvsorozatában, Munkácsy, Zichy Mihály és Benczúr Gyula mellett. A Nemzeti Galéria gyűjteményéből számos régi foglalkozást és tájrészletet megörökítő tusrajz látható a kiállításon.

Komárom vármegye a millenniumra rendelte meg Fesztytől a Gesta Hungarorumban szereplő bánhidai csata megfestését. A honfoglaló magyarok szlávok felett aratott győzelmét megörökítő hatalmas festmény jelenleg Komáromban található, Tatán a millenniumi kiállításra elkészített háromméteres vázlat látható.

A megnyitón Feszty Zsuzsanna, Árpád testvérének unokája idézte fel a hat Feszty testvér történetét, tatai kötődésüket. Elmondta, hogy a família egy része jelenleg is a Komáromhoz közeli Ógyallán lakik a családi kúriában.

A kiállításon több, tulajdonukban lévő kép is látható, köztük az egyik legkorábbi, a kúria belsejét ábrázoló mű és Feszty Árpád legutolsó, impresszionista jegyeket mutató alkotása, a lovranai kikötőben látott bárka képe, melyet a halála előtti napokban festett az Adria-parti szanatóriumban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés