bezár
 

art&design

2012. 01. 18.
Elhunyt Hapák József fényképész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életének 67. évében elhunyt Hapák József fotóművész, Debrecen város díszpolgára - közölte az MTI-vel a város önkormányzata és a család szerdán.
Hapák Józsefet Debrecen város önkormányzata saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Hapák József 1945. május 26-án született Debrecenben a nagyapja által alapított fotós dinasztia harmadik tagjaként.

Hapák József 1963-ban a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett, majd fényképész szakmunkás bizonyítványt szerzett. 1969-től 1995-ig a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Földrajzi Intézetének fényképésze volt, 1992-ben hozta létre saját vállalkozását, 1995-től szabadúszó műtárgy-, műemlék- és reklámfotósként dolgozott.

Első kötete 1972-ben jelent meg, amelyet csaknem 50 nagyméretű, társszerzőkkel készített fotóalbuma követett. Hapák József a tárgyak lelkét kereste és láttatta, bemutatva a legfinomabb részleteket is. Saját képvilágát a műtárgyak és az épületek fényképezésében találta meg.
Megjelent könyvei múltunk legszebb tárgyi emlékeit dokumentálják és az Országos Széchényi Könyvtár féltve őrzött, ritkán látható kódexeit, kéziratait, térképeit és egyéb dokumentumait mutatják be.

Legismertebb könyvei, jeles albumai: Debrecen, a cívisváros, A Munkácsy-trilógia, A nyírbátori Minorita templom Krucsay-oltára, A Győri Püspöki Kincstár, Pannonhalma, Gödöllő, a királyné kastélya, Mátyás Corvinái - A nemzet könyvtárában, Képes Krónika, A Debreceni Református Kollégium kincsei, Kincsek a nemzet könyvtárából, Tedd templomoddá Istenem…, Mátyás Graduale, Egyházak kincsei Magyarországon, Európa térképei, A világ legszebb könyvtárai sorozat magyar kiegészítése.

Ezek által lett a könyves szakma egyik legkiemelkedőbb, legkeresettebb műtárgy- és műemlékfotósa. Munkásságát méltatja a hat könyvével elnyert Fitz József-díj, amelyet könyvtárosok szavazata alapján adományoznak, két alkalommal pedig közönségdíjat nyert a budapesti könyvkiállításon, emellett 2003-ban Pro Typographia díjjal is elismerték munkásságát.

Hapák József munkáját nemcsak a könyves szakma, hanem szülővárosa, lakókörnyezete is díjazta: 2005-ben Debrecen város díszpolgára kitüntetést kapott, 2009-ben pedig Hajdú-Bihar megye Prima díjasa lett.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés