bezár
 

art&design

2012. 01. 18.
4 milliárd az Esterházy-kastély felújítására
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Miközben már zajlik a fertődi Esterházy-kastély helyreállításának második szakasza, a nagy ívű rekonstrukció első üteme befejezés előtt áll. A több mint két éve tartó rekonstrukcióra az Esterházy-kastély eddig mintegy 4 milliárd forint támogatást nyert.
Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkára szerdán a helyszínen megtekintette a munkálatokat, majd a további projekttervekről tájékozódott a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vezetőitől - közölte az államtitkárság sajtóirodája az MTI-vel.

A tavasszal befejeződő első ütem eredményeként egyebek között valamennyi belső restaurálási munka elkészül, megújulnak a dísztermek és a külső homlokzat, új tetőszerkezetet kap a bábszínház épülete és régi szépségében fogadja a vendégeket a belső udvar.

A rekonstrukció második ütemében többek között restaurálják a kínai lakk kabinetet és a porcelánszoba falképeit, felújítják a télikertet, helyreállítják a bábszínház-narancsház épületegyüttesét és fogadóépületet emelnek szolgáltató és vendéglátó terekkel.

A magyar Versailles-ként is emlegetett kastélyegyüttes angolkertjének és rózsakertjének revitalizációját az idén kezdik meg. A második ütem és a park rendezésének munkálatai várhatóan 2013-ban zárulnak.
Ami a fejlesztések további lehetőségeit illeti, kész a projektterv a főépület melletti kiskastély önálló rendezvényközponttá alakítására és Mária Terézia lakosztályának helyreállítására.

Az "Eszterházi tündérkert" terve pedig különleges gyermekmúzeum és foglalkoztató létesítését, valamint a Pál-major helyreállítását tartalmazza.

Amennyiben az újabb projekttervek is sikeresek lesznek, Fertőd-Eszterházán 2013-ig mintegy 5 milliárd forintos helyreállítási és fejlesztési beruházás valósulhat meg.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatja a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának projektszemléletű munkáját, mivel a kastély rehabilitációja az értékek megőrzését és hasznosítását szolgálja, s ezzel párhuzamosan turizmust fejleszt, munkahelyeket teremt, az egész térség fejlődésére pozitív hatást fejt ki - olvasható a közleményben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés