bezár
 

art&design

2012. 01. 19.
Zmeták Ernőről nevezték el az érsekújvári galériát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az érsekújvári születésű festőművész, Zmeták Ernő nevét viseli mostantól a városban a megyei fenntartású művészeti galéria - írja az Új Szó című pozsonyi napilap csütörtöki számában. A névadásról a Nyitra megyei önkormányzat legutóbbi ülésén döntött.
Zmeták Ernő kezdeményezésére 1979-ben alapították a galériát, amelynek egyik fő adományozója is a festőművész volt. A közintézmény kezdetben az érsekújvári szolgáltatások házában, majd egy ideig a városházán működött, majd mai helyére 2003-ban került, a Björnson utcai megyei tulajdonú épületbe.

Hivatalosan január 1. óta viseli a festőművész nevét a galéria. A táblák, feliratok a közeljövőben készülnek el - írja a napilap.

Zmeták Ernő a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult 1938 és 1943 között. Szabadfoglalkozású művészként festményein, rajzain, grafikáin kívül gobelineket, mozaikképeket készített és tervezett, neves műgyűjtőként tartották számon. Műalkotásaiból kiállításokat rendeztek Bulgáriában, Franciaországban, Irakban, Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban és az Amerikai Egyesült Államokban.

A szlovákiai magyar művész 1968-ban megkapta az érdemes művészi címet, 2004-ben szlovák állami díjjal, a Pribina Kereszttel ismerték el munkásságát. Pozsonyban hunyt el 2004-ben.

Az érsekújvári festőművész és felesége, Danica Érsekújvár városának ajándékozta jelentős művészeti gyűjteményét, amely az immár nevét viselő galéria állandó tárlataként tekinthető meg a 16-20. század európai művészete részlegen.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés