bezár
 

art&design

2012. 01. 19.
Zmeták Ernőről nevezték el az érsekújvári galériát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az érsekújvári születésű festőművész, Zmeták Ernő nevét viseli mostantól a városban a megyei fenntartású művészeti galéria - írja az Új Szó című pozsonyi napilap csütörtöki számában. A névadásról a Nyitra megyei önkormányzat legutóbbi ülésén döntött.
Zmeták Ernő kezdeményezésére 1979-ben alapították a galériát, amelynek egyik fő adományozója is a festőművész volt. A közintézmény kezdetben az érsekújvári szolgáltatások házában, majd egy ideig a városházán működött, majd mai helyére 2003-ban került, a Björnson utcai megyei tulajdonú épületbe.

Hivatalosan január 1. óta viseli a festőművész nevét a galéria. A táblák, feliratok a közeljövőben készülnek el - írja a napilap.

Zmeták Ernő a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult 1938 és 1943 között. Szabadfoglalkozású művészként festményein, rajzain, grafikáin kívül gobelineket, mozaikképeket készített és tervezett, neves műgyűjtőként tartották számon. Műalkotásaiból kiállításokat rendeztek Bulgáriában, Franciaországban, Irakban, Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban és az Amerikai Egyesült Államokban.

A szlovákiai magyar művész 1968-ban megkapta az érdemes művészi címet, 2004-ben szlovák állami díjjal, a Pribina Kereszttel ismerték el munkásságát. Pozsonyban hunyt el 2004-ben.

Az érsekújvári festőművész és felesége, Danica Érsekújvár városának ajándékozta jelentős művészeti gyűjteményét, amely az immár nevét viselő galéria állandó tárlataként tekinthető meg a 16-20. század európai művészete részlegen.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés