bezár
 

art&design

2012. 01. 21.
A magyar kultúra napja - Szmrecsányi Boldizsár gyűjteményes kiállítása Hódmezővásárhelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kultúra különleges, generációkon átívelő kapcsolatait, annak a mai művészetre gyakorolt hatását hivatott bemutatni a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában szombaton nyílt kiállítás, melyen Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész alkotásait és családja - a magyar építészet és képzőművészet meghatározó alakjainak – műveit ismerheti meg a közönség.
A kortárs magyar szobrászművészet meghatározó alakja, a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon rendszeresen kiállító és annak fődíját is elnyerő Szmrecsányi Boldizsár – művésznevén Boldi – alkotásaival tiszteleg ükapja Lechner Ödön építész és elődei, a Lechner-Szmrecsányi család tagjai előtt.

Nagy Imre művészettörténész elmondta, hogy Boldi művészi munkássága azért lenyűgöző és magával ragadó, mert alkotásaiba a klasszikus európai szobrászhagyományok mellett az egyiptomi, a sumér és a közép-amerikai "magaskultúrák" nyelvét is beépíti.

„E művekre rápillantva az embernek olyan érzése támad, hogy abból se elvenni, se hozzátenni nem lehet” – emelte ki a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója.

A galéria földszinti termeiben látható tárlat gerincét a szobrász ötvenhat plasztikája adja, melyek témájukban is a klasszikus hagyományokra épülnek: megjelenik a jó pásztor, az anyaság, a zene és a harc, a szakrális művek pedig a világvallásokra asszociálnak. Anyaguk zömmel carrarai márvány, gránit vagy mészkő, de vannak patinázott bronz szobrok és két pirogránit alkotás is.

Szmrecsányi Boldizsár, Lechner Ödön ükunokája, így a kiállítás rendezői úgy döntöttek, hogy az ország különböző közgyűjteményeiben, illetve a családtagoknál őrzött hagyatékkal töltik meg a falakat. Így a tárlaton megjelennek Lechner Ödön építész (1845-1914) eredeti tervrajzai, épületének korabeli fotói, Lechner Gyula (1841 – 1914) festőművész, műfordító tájképei, ifj. Lechner Ödön festőművész (1874-1910) csendéletei, valamint Szmrecsányi (Pajtás) Ödön festőművész (1874-1954) világháborús, huszár és kocsmai életképeket ábrázoló karikatúrái is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés