bezár
 

art&design

2012. 01. 24.
Szipál Martin fotóművész és tanítványai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szipál Martin fotóművész és tanítványai címmel mintegy negyven képből kiállítás nyílik a Corvin Művelődési Ház - Erzsébetligeti Színházban szerdán este.
Szipál Márton sikerekben bővelkedő életútját a pozitív gondolkodás és a szenvedély hatja át - írta róla barátja, Heim Pál, aki fölteszi a kérdést, hogy miért szeretik az emberek Szipál fényképeit és meg is válaszolja:" mert alkotásai valami olyan megfoghatatlan eleganciát tükröznek, amely sallangoktól mentesen érzékelteti a teremtés harmóniáját." Tiszta kompozíciójú munkái, köztük a női portrék szinte földöntúli békét sugároznak.

Szipál Martin 40 évig a hollywoodi filmsztárok és sztárjelöltek fotósa volt, emellett ismert tárgy- és divatfényképész. Szipál Martin Mártonnak született 1924-ben Szolnokon, a fényképészetet Münchenben, Európa első művészeti akadémiáján tanulta.

A tanulóévek után 1942-ben mestervizsgát tett. A II. világháborúban pilóta volt, majd hadifogságba esett. Első üzletét 1946-ban nyitotta meg Debrecenben. 1953-ban belépett a Budapesti Fényképész Szövetkezetbe. Alapító tagja volt a Debreceni Művészfényképészek Szövetségének 1954-ben, és a Magyar Fotóművészek Szövetségének 1956-ban.

A forradalom leverése után elhagyta az országot és az Egyesült Államokban, Los Angelesben telepedett le. A hollywoodi filmcsillagok kedvenc fotósa lett, de 1997-ben visszaköltözött Magyarországra és már több éve tanít a budapesti Fotóiskolában. Nagysikerű albuma, a Sztárok sztárfotós szemmel 2004-ben jelent meg Budapesten, a Hanga Kiadónál.

Szipál a Fotóiskolában végzett két volt tanítványával, Börzsey Bálinttal és Fekete Évával állítja ki fényképeit.

Börzsey Bálint alkotásainak központi témái az épületek, épületrészletek, amelyek minimalista megközelítése gondolatébresztő, szuggesztív hatással van a szemlélőre.

Fekete Éva rendkívül finoman bánik a fény-árnyékkal és ezzel poétikus hatású látásmódot közvetít. Mestere, Szipál Martin egyszer azt mondta neki, hogy „Fényképezni nem tudsz, de nagyon jó szemed van, ami ebben a szakmában elengedhetetlen.”

"Nem technikai tudást kaptam tőle, hanem sokkal inkább valami nagyon fontosat, ami abszolút nem tanítható" - jegyezte meg egy interjúban.

A kiállítást - amely február 26-ig tart nyitva - Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere nyitja meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

VOLT Fesztivál, 2019. június 26.
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról
Interjú Schilling Árpáddal érvényesülésről, a fiatalok lehetőségeiről és elsősorban: színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés