bezár
 

art&design

2012. 01. 24.
Naptár- és kalendáriumkiállítás Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyedi naptárkiállítással nyitnak a téli szünet után a szegedi múzeumok: kétszáz éves almanachot, az ötvenes években propaganda-anyagként használt Kincses Kalendáriumot és a szocializmus retró kártyanaptárait is bemutatja a Fekete ház "Most múlik pontosan…" című naptárkiállítása, melyet keddtől láthatnak az érdeklődők.
A XVI. században jelentek meg az első, teljes évre szóló naptárak. A kalendáriumok eleinte főként vallási ünnepekről és asztrológiai jóslatokról informálták az olvasókat, később pedig a mindennapi élethez kapcsolódó praktikus tanácsokat is tartalmaztak. A XIX. századra a háztartások szinte elengedhetetlen kellékei lettek, amelyek modern formái mind a mai napig életünk meghatározó részei.

Medgyesi Konstantin sajtóreferens tájékoztatása szerint a szegedi Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete házban nyíló tárlat a XIX. századtól egészen napjainkig mutatja be a kalendáriumok fejlődését, átalakulását. A legkorábbi darab az első szegedi nyomdát alapító Grünn Orbán-féle kalendárium 1813-ból, de egy 1853-as, Jókai Mór által szerkesztett példányt is megcsodálhatnak az érdeklődők.

A huszadik század elejére jellemző hirdetéseket tartalmazó falinaptárakat is bemutatnak, valamint látható az ötvenes években propaganda célra használt Kincses Kalendárium is.

Emellett a látogatók kártyanaptárak segítségével nosztalgiázhatnak: megszűnt állami nagyvállalatokat hirdető anyagokat is kiállítanak, melyeken - nyugati mintára - gyakran lenge öltözékű hölgyekkel reklámozzák az Olympos vagy éppen az ÁFÉSZ termékeit.

A kiállítás a XXI. század hazai és külföldi naptárkülönlegességeiből is ízelítőt ad. Látható például egy ezüst érme, melynek egyik oldalán egy 2000. évi, körkörös naptár található.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Jonathan Levine: Csekély esély


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés