bezár
 

art&design

2012. 01. 25.
Két rendezvényre télen is kinyit a múzeumfalu
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két rendezvényre kinyit a műtárgyvédelmi okokból télen zárva tartó Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu. Január és február végén a távoli országokat bemutató, Keresztül-kasul a világban elnevezésű, gasztronómia kiállítással és kóstolóval egybekötött utazási élménybeszámolóval várja a nyírségi skanzen az érdeklődőket.
Páll István, az intézmény igazgatója szerdán az MTI-nek elmondta, hogy január 28-án, szombaton 18.00 órától Vadnyugati barangolások címmel az egyesült államokbeli Grand Canyonról és a seattle-i térség nevezetességeiről tart vetítéssel kísért előadást Ésik Sándor újságíró.

A Múzeumfalu Baráti Körének jóvoltából - csakúgy, mint a tavalyi élménybeszámolókon - ezúttal is lesz gasztronómiai bemutató, amerikai étel- és italkülönlegességeket kínálnak majd a vendégeknek a múzeumfalu újlétai magtárépületének előadótermében.

Február utolsó szombatján is az óceánon túlra kalauzolják el a Keresztül-kasul a világban című program érdeklődőit, akkor a Galápagos-szigetek különleges élővilágáról készült filmet vetítik le, amelyet Miló Mihály, a helyi televízió operatőre készített egy nyíregyházi természetvédelmi expedíció tagjaként.

Páll István elmondta, hogy a nyírségi skanzen munkatársai a téli zárva tartás ideje alatt tudományos munkájuk mellett javában dolgoznak az idei látogatói program összeállításán is.

Már végleges, hogy az ország második legnagyobb szabadtéri múzeumának számító intézmény - ahol az észak-tiszántúli térség 19. és 20. századi népi építészetének darabjait őrzik - a hagyományos téltemető rendezvénnyel nyitja meg márciusban újra kapuit.

Április elején, a húsvét előtti nagyhéten megtartják a hagyományos tojásfestő foglalkozásokat, húsvét hétfőn pedig locsolkodási bemutatóra és országos népművészeti kirakodóvásárra várják a látogatókat. Május elsején ismét lesz májusfaállítás, míg június 23-án a Szent Iván-éji programja várják a szerelmüket tűzugrással megpecsételni szándékozó fiatal párokat.

A nyár legrövidebb éjszakáján a skanzenben különleges koreográfiával szórakoztatja majd a közönséget a budapesti Vodku zenekar és a Nyírség Néptáncegyüttes. A nyári programból kiemelkedik a Híres lakodalmak elnevezésű, szintén hagyományosnak számító augusztusi rendezvény, amelynek keretében ezúttal a romániai Nagykároly sváb lakodalmasát tartják meg, a nászi ceremónia, étkek, italok és mulatás bemutatásával.

A tervek szerint szeptember közepén Kóstolja meg Magyarországot! címmel gasztronómiai show-ra várják az érdeklődőket: a határon inneni és túli tájegységek népi ételkülönlegességeit főzik, illetve sütik meg, s kínálják kóstolásra a résztvevő szakácscsapatok.

Az idei programot november elején a Márton napi vigasság zárja majd a sóstógyógyfürdői múzeumfaluban, ahol a lúdhúsból készült ételek mellé újbort kínálnak, valamint népi játékokkal, a többi között bájgúnár választással és libafogással búcsúztatják az évet.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
Jonathan Levine: Csekély esély
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés