bezár
 

art&design

2012. 01. 25.
A belgrádi művészeti galériák rekordéve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pénzügyi válság ellenére a belgrádi művészeti galériák az előző két évhez képest rekord évet zártak 2011-ben a külföldi turistáknak köszönhetően.
A szerbiai fővárosban több száz galéria működik, köztük az egyik legjobb a belvárosi Singidunum (Belgrád római kori neve). A téli ünnepek, a pravoszláv karácsony, az új év köszöntése idején nagy forgalmat bonyolított, sokan voltak közülük a "jugonosztalgikusok", akik a volt Jugoszlávia régióiból érkeztek, de jöttek a szerb diaszpóra képviselői és külföldi turisták is. Kerámia tárgyakat, lámpákat, ékszereket, festményeket, grafikákat kerestek és találtak abból a korszakból - írta a kurir-info.rs szerbiai portál.

Ahogy Jelena Trpkovic belgrádi festőművész elmondta az MTI-nek, a Singidunum Galéria része egy olyan nemzetközi kortárs művészeti hálózatnak, amelynek első kiállítóhelye 2007-ben Los Angelesben kezdte meg működését. Emellett a galéria festészeti kellékeket is árul.

Ismert és "jól menő" galéria az ArtZone, amelyik olyan nemzetközileg is ismert művészek alkotásait mutatja be, mint Braco Dimitrijevic és Vladimir Velickovic - mindketten Párizsban is élnek vagy Mersad Berber, aki szarajevói, de most Zágrábban lakik. Velickovicnak hamarosan nagy kiállítása nyílik Belgrádban - tette hozzá a festőművész.

Neves kiállítóhely a HAOS, amely tavaly megkapta a Velickovic Alapítvány díját, Az év legjobb galériája kitüntető címet. Jó minőségű grafikákat mutat be a Graficki kollektiv nevű galéria.

Jelena Trpkovic azt is elmondta, hogy a sok kis galérián kívül alig van reprezentatív kiállítóhely Belgrádban, mert pénzhiány miatt áll a Kortárs Művészeti Múzeum és a Nemzeti Múzeum rekonstrukciója.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés