bezár
 

art&design

2012. 01. 26.
Shakespeare-skanzen Japánban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Shakespeare-skanzen és -panoptikum csodálható meg Japánban, csaknem 10 ezer kilométerre a legünnepeltebb angol író és költő szülőhazájától.
A park Tokiótól 30 kilométerre van északkeletre Maruiama városa mellett. Nemcsak térben, hanem időben is nagy utat tesz meg a látogató: Európába csöppen, ráadásul a XVI. századiba a XXI. századi Japánból. A skanzenben jó pár épület áll I. Erzsébet angol királynő uralkodásának idejéből, mármint az eredeti házak mondhatni hajszálra pontos másai. Berendezésük is tökéletesen korhű, csakúgy mint a viaszemberek öltözéke, hajviselete. William Shakespeare-en kívül megtekinthető felesége és több gyerekük, az egyik az író ölében csücsülve.

A házak egyike annak replikája, amelyben az író született 1564-ben a stratford-avoni Henley utcában. A skanzen készítői még arra is ügyeltek, hogy a házakat angol tölgyfából készítsék, azaz eredeti alapanyagból, a nyugati szigetországból hajózták a keletibe az építőanyagot. A házak kertjeiben ugyancsak a korhoz igazított virágok, növények - főleg gyógynövények - pompáznak, így nem csak a szem kap autentikus képet, hanem az orr is Tudor-kori hiteles illatot.

Mivel Shakespeare többször költözködött, a park építői pedig tökélyre törekedtek, így több házmást is építettek életútja államosaiként. Természetesen a Globe színház sem hiányozhat a skanzenből. Szélmalomból több is akad a parkban, ám az áramot természetesen nem azok adják. Az építők egyébként nem japánok voltak, hanem angolok, a Julian Bicknell and Associates cég. A Shakespeare-skanzen és panoptikum 1997-ben készült - jegyezte meg honlapján képekkel illusztrált beszámolójában a The Daily Telegraph című brit lap.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében
A PesText fesztivál programjai a PIM-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés