bezár
 

art&design

2012. 01. 29.
ARTplacc 2012 – Kortárs Művészeti Napok Tihanyban
2012. augusztus 10–20.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
ARTplacc 2012 – Kortárs Művészeti Napok Tihanyban A 2011-ben első alkalommal megrendezett ARTplacc után idén másodszor is sor kerül a tíznapos kortárs művészeti eseményre 2012. augusztus 10. és 20. között. Az ARTplacc 2012 a tavaly megkezdett hagyományokat folytatva ismét kortárs művészeti programokkal várja a látogatókat, immár nem csak egy helyszínen, hanem Tihany több frekventált pontján is. A kortárs galériák kiállítóhelyeként szolgáló rendezvénysátor mellett a félsziget és a régió több intézménye jelezte már együttműködési vagy csatlakozási szándékát.
A budapesti Krisztina Palace 2012. január 25-én nyíló kiállítása az ARTplacc 2011 fesztivál résztevőinek közös tárlata, mely ízelítőt ad a 2011-es rendezvény válogatásából. A kiállítás hat hétig tekinthető meg, melyet két másik követ még a tavasz folyamán: ezen tárlatokon már a 2012-es ARTplaccon résztvevő régi és az újonnan csatlakozni kívánó galériák alkotóinak tematikus tárlata lesz látható.

Az ARTplacc egyik fő célja a nyolcvanas-kilencvenes évek Balaton-felvidékének pezsgő kulturális életének újbóli feltámasztása valamint, hogy a hazai kortárs művészetet egy szélesebb közönség számára is elérhetővé tegye. A község hangulata és kulturális öröksége révén is kitűnő helyszín a kortárs művészeti programok megrendezésére.

"Sokszor hallottam Tordy Gézától, Bujtor Istvántól és más neves művészektől a sztorikat a nyolcvanas és kilencvenes évek pezsgő kulturális életéről. Arról, hogy Tihanyban mindig történt valami. Teltek az évek és az általunk szeretett félszigeten nehezen indultak a fejlesztések, sőt a balatoni települések versenyfutásában Tihany egyre gyengébb pozíciót foglalt el. Elhatároztuk, hogy ezen a helyzeten változtatunk" – idézte fel Peleskey Ákos, az ARTplacc alapítója döntésük előzményeit 2011-ben.

A kezdeményezés sikerének és szakmai színvonalának köszönhetően Tihany Önkormányzata is támogatásáról biztosította az ARTplaccot már az első pillanattól kezdve: a turisztikai szempontokat is mérlegelve állt a rendezvény mögé mind gazdaságilag, mind erkölcsileg. Ezzel lehetőséget biztosít arra, hogy az idelátogató turisták találkozzanak a magyar művészeti értékekkel, és a félszigetre csalogassa az ugyanezen művészeti értékekre eleve nyitott, a Balaton partján pihenő látogatókat.

Az első ARTplacc idejére tizenöt kortárs művészeti galéria költözött le Tihanyba, ahol egy rendezvénysátor lehetőségeit maximálisan kihasználva sokszínű válogatás került bemutatásra, s a fotótól a festményen át az installációkig szinte minden műfajt felvonultatott. Közel 3000 ember látogatott el a fesztiválra, s közülük sokan kifejezetten a rendezvény miatt érkeztek Tihanyba.

Résztvevő galériák és szervezetek 2011-ben: acb Galéria, Dovin Galéria, Erdész Galéria és Design, Faur Zsófi Galéria, Godot Galéria, Inda Galéria, kArton Galéria és Múzeum, Kisterem Galéria, MissionArt Galéria, Molnár Ani Galéria, MONO Galéria, Neon Galéria, Nextart Galéria, Várfok, Viltin Galéria és a cArtc Egyesület, MONOLITH a r t s p a c e, MOME line - design műhely, Spiritusz Galéria

Idén a kortárs galériák standjait felvonultató 800 négyzetméteres Központi Kiállítótér mellett a kapcsolódó események helyszínéül szolgál a Badacsonyi Pincegazdaság borospincéje, számos közterület, a Nemzeti Park területe és a kikötő. Hangulatában és tartalmában is igazodik a nyári helyszínhez a fesztivál felhozatala, a művészek a szabad tér és a szemet gyönyörködtető környezet adta lehetőségeket is kihasználják.

A PANEL contemporary szervezésében kerül megvalósításra a VIDEOLAKE nemzetközi videó fesztivál, mely idei tematikájával a helyszín elhelyezkedésére reflektál: a vízzel kapcsolatos videó munkákat várják a szervezők. A válogatás az ősz folyamán, budapesti kiállítóhelyen is látható lesz majd.

Szintén az ARTplacc kezdeményezésére idén Land art workshoppal is bővül a kínálat, mely a helyszín környezeti adottságait kihasználva ösztönzi az alkotókat a munkára a Kortárs Művészeti Napok idején, s a látogatók – érkezésük idejétől függően – betekintést nyerhetnek majd a munkafolyamatba és a fesztivál végén láthatják az elkészült alkotásokat. (Nemzeti Park)

A nyári fesztiválok között azonban a magyar közönség és szakmai szervezetek mellett szeretnénk a régió művészeti szereplőivel is kapcsolatot építeni. Az előttünk álló hónapokban mindent elkövetünk azért, hogy az idei 2012-es ARTplaccra is érkezzenek a régió meghatározó galériái, művészei. Úgy gondoljuk, hogy a PANEL contemporary által szervezett videó fesztivál és a Land art workshop is regionális érdeklődésre tart majd számot.

A Kortárs Galériák Egyesületével együttműködve fontosnak tartjuk a kortárs művészet széleskörű bemutatása mellett a szakmai szempontok és a magas szakmai színvonal szem előtt tartását az egész fesztivál folyamán.

Célunk, hogy közel hozzuk a kortárs művészetet és az egész család számára igényes kikapcsolódást nyújtsunk a Balaton partján.

Az ARTplacc szervezője a Mono Galéria, társszervezője a RadaR – Európai Kortárs Művészetért Közhasznú Egyesület. Együttműködő partnere a Kortárs Galériák Egyesülete.

Honlap: http://tihanyregio.hu/hu/tihanyi-artplacc

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap
A PesText fesztivál programjai a PIM-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés