bezár
 

art&design

2012. 01. 30.
Új tagok a Magyar Formatervezési Tanácsban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kedden nevezi ki a hazai formakultúra fejlesztéséért, versenyképességének növeléséért felelős Magyar Formatervezési Tanács (MFT) új tagjait Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.
A tanács tizenöt tagját Matolcsy György a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnökének javaslata alapján nevezi ki. Az MFT tagjai az állami, a design- és az ipari szféra jelentős képviselői, elnöke az SZTNH elnöke.

A testület megbízása három évre szól, így hároméves munkaprogram, valamint részletes, éves munkatervek keretei között látja el feladatát. A munkaprogramot a nemzetgazdasági miniszter hagyja jóvá - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Magyar Formatervezési Tanács által megbízott kommunikációs ügynökség.

A közlemény szerint az MFT feladata továbbra is a magyar nemzetgazdaság versenyképességének erősítése a formatervezés eszközeivel, a formatervezés értékteremtő képességének tudatosítása, valamint hagyományainak és új eredményeinek népszerűsítése lesz. Célja, hogy létrehozzon egy átfogó stratégiai munkaprogramot, amelyben összehangolja a gazdaságpolitikai, innovációs, környezetpolitikai és oktatási célokat a formakultúra fejlesztésével.

A tagok figyelemmel kísérik és értékelik a hazai formatervezés helyzetének alakulását és ennek alapján javaslatokat dolgoznak ki a fejlesztésére irányuló kormányzati stratégiára.

A tanács elnöke Bendzsel Miklós, tagjai Bauer András, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának tanszékvezető egyetemi docense; Cosovan Attila tervezőművész, a Co&Co Communication Kft. ügyvezető igazgatója; Fodor Lóránt formatervező, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense; Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója; Halasi Mária Rita esztéta, a Ponton Galéria igazgatója; Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős helyettes államtitkára; Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója; Kardon Béla, a NEFMI Oktatásért Felelős Államtitkársága Tudománypolitikai Főosztályának vezetője; Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora; Nikodémus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium Innovációs Főosztályának vezetője; Orosz István Munkácsy-díjas grafikus, rajzfilmrendező, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, valamint a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Nyugat-magyarországi Egyetem tanára; Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója; Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, valamint Várhelyi Judit designszakember, az ICSID regionális tanácsadója.

Az MFT - idei nemzetközi tevékenységének első lépéseként - hétfőtől csaknem egy hónapon át az Európai Szabadalmi Hivatal hágai épületében mutatja be a Magyar Formatervezési Díjjal jutalmazott alkotásokat. A hollandiai tárlat az elmúlt tizenegy év díjazottjainak eredményeit vonultatja fel.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés