bezár
 

art&design

2012. 02. 02.
Az Art Flexum művészei Dunaszerdahelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Art Flexum képzőművészeti csoport 17 művésze 60-80 munkával mutatkozik be pénteken a dunaszerdahelyi Vermes-villában, amely egyben a Kortárs Magyar Galéria székhelye.
Iván Péter galériavezető az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy az Art Flexum csoport 2003-ban alakult mosonmagyaróvári központtal, de felvidéki magyar művészek is csatlakoztak hozzá, és most a több éves együttműködés keretében bemutatkoznak Dunaszerdahelyen.

A 17 művész közül Almási Robert festőművész képviseli a felvidéki magyarságot, és ő a kiállítás kurátora is. A pénteken nyíló tárlaton rajta kívül bemutatja képeit többek között Kelemen Benő Benjámin, Sárközi Anikó, Szunyogh László, Tolnay Imre és Végh Béla is.

Iván Péter arról is beszélt, hogy a Vermes Ferenc egykori főszolgabíró villájában működő Kortárs Magyar Galéria három földszinti terme ad otthont az Art Flexum kiállításának. Felidézte, hogy az épületbe a II. világháború után költözött be a Szlovák Nemzeti Galéria kihelyezett részlege, majd Dunaszerdahely városa megvette a villát, amelyet 2005-ben kapott meg a Kortárs Magyar Galéria.

Iván Péter kitért arra, hogy az egyetemes magyar anyagot gyűjtő, Kortárs Magyar Galéria ma mintegy 700 műalkotást őriz. "Van, aki felajánlja, és van olyan művész is, akit felkérnek, adjon művet a galériának. Minden esetben ajándékozásról van szó" - emelte ki a galériavezető.

A gyűjtemény újabb darabjait, mintegy 15 festményt és grafikát az Art Flexum kiállításával egy időben a villa emeleti termében láthatja a közönség - tette hozzá.

Iván Péter elmondta, hogy tavaly látogatórekordot döntött a galériában a Kárpáti Tamás gyűjteményéből rendezett, Hungarikonok című vándortárlat, amelyen magyar írók, zenészek, színészek személyes tárgyait láthatták az érdeklődők, így Kodály Zoltán metronómját, Barcsay Jenő ecsetjét, Faludy György botját, Kertész Imre kalapját.

Az idei terveikről szólva kiemelte a Fazonigazítás - Újjászületett hamisítványok című festészeti tárlatot.

Mint mondta, Nagy T. Katalin művészettörténész ötlete volt, hogy nagy magyar festők képeinek hamisítványait ne semmisítsék meg, hanem adják oda kortárs alkotóknak, hogy készítsenek belőlük új művet. Így van, aki felszabdalta, van, aki belefestett a hamis Rippl-Rónai-, Vaszary- vagy Gulácsy-képbe. Az ebből összeállított tárlatot várja idén a dunaszerdahelyi Vermes-villa - tette hozzá Iván Péter.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés