bezár
 

art&design

2012. 02. 08.
Gyűjtés egy dél-felvidéki kastély felújításáért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szlovákiában gyűjtést szervez a Mentsük meg a kastélyt Abaszéplakon nonprofit szervezet, mely az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 című projektum egyik kiemelt beruházásának számító kastélyfelújítás öt százalékos önrészének előteremtéséhez szeretné hozzájárulni.
A Kassához tartozó Abaszéplak (Krásna) városrészben található kastély felújításához szükséges önrész mintegy 90 ezer euró (26 millió forint), az összköltség pedig meghaladja az 1,9 millió eurót.

Az önrész adományokból történő összegyűjtésére egy évet szán a kastély megmentéséért tevékenykedő szervezet. Február 13-án helyezik ki a pénzgyűjtő urnákat a városrész önkormányzati hivatalában és a római katolikus templomban, valamint Kassa belvárosában is terveznek gyűjtést.
A helyi önkormányzat két tagja már hozzájárult az önrészhez azzal, hogy a képviselői fizetésüket felajánlották a közcélra.

A műemlékként nyilvántartott barokk-klasszicista Zichy-kastély a 18. században épült. A nyolcvanas években kultúrházzá akarták alakítani, el is kezdték a munkát, ám a pénz elfogyott és 1989 óta csak pusztul az épület. Ezt a helyzetet próbálja megoldani a 2006-ban létrejött nonprofit szervezet, melynek igazgatója Marek Kazimír, aki korábban Abaszéplak polgármestere volt.

A tervek szerint kulturális célokra használnánk a kastélyt. Egyebek mellett múzeum, könyvtár, kiállítóterem, klubhelyiség nyílik majd benne.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
Esterházy az Ódry Színpadon
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.
Interjú Schilling Árpáddal érvényesülésről, a fiatalok lehetőségeiről és elsősorban: színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés