bezár
 

art&design

2012. 02. 10.
Erdélyi református templomok: fotókon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb négy erdélyi református egyházmegye templomairól készült fotóiból adott ízelítőt csütörtökön a Millenárison Magyari Hunor székelyudvarhelyi fotós, aki immár egy évtizede dolgozik Erdély református templomainak megörökítésén.
A csütörtök esti budapesti vetítésen a közönség négy, tavaly év végén megjelent kötetből láthatott felvételeket. Mint Magyari Hunor az MTI-nek elmondta, az albumok a nagyenyedi, a kalotaszegi, a sepsi, valamint a kézdi-orbai egyházkerületekben található református templomokról készített, több mint 1400 fotóját tartalmazzák.

Magyari Hunor, aki pont egy évvel ezelőtt a Millenárison kiállítás keretében adott számot a korábbi évek terméséből, elárulta, hogy nagyjából a felénél jár a munkának, amelynek keretében szeretné Erdély összes református templomát - mintegy 2000 templomot - megörökíteni jelenlegi állapotában az utókor számára.

A munka 2002-ben indult az erdővidéki egyházmegyében, majd a küküllői, a görgényi, a székelyudvarhelyi és a hunyadi egyházmegyékben folytatódott. Mindegyik tájegység templomainak fotói külön kötetben jelentek meg.

Magyari Hunor elmondta, hogy szabadidejében végzi a templomok fotózását, mert főfoglalkozása a székelyudvarhelyi diákotthonhoz köti. Hozzátette, hogy munkáját Veres Tünde magyar tanár és Juhász Ábel telekfalvi lelkipásztor segíti.

A csütörtöki bemutatón Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese kiemelte, hogy a fotók erőt, méltóságot és hitet árasztanak, erősítve a trianoni békeszerződés által szétszakított nemzet egységét. Hozzátette: a fotók egyedülállók és hiánypótlók, hiszen olyan templom felvétele is megtalálható közöttük, amelyet még Szent István korában emeltek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés