bezár
 

art&design

2012. 02. 11.
Szupergyors liftet készített a Mitsubishi cég
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szupergyors liftet terveztek a Mitsubishi japán cég tervezői, a felvonót a Kínában épülő Sanghaj Toronyban fogják használni.
Az Egyesült Arab Emírségekben lévő Burdzs Kalifa hamarosan elveszíti a világ legmagasabb felhőkarcolója címét, de a világ leggyorsabb liftjével sem büszkélkedhet sokáig. A Mitsubishi a minap bemutatta egy új felvonó-technológia makettjét, a liftet - a még építés alatt álló - Sanghaj Toronyba tervezték. Az aerodinamikai jellemzőiben egy lövedékre hasonlító felvonó a lélegzetelállító 64 kilométeres óránkénti sebességre képes, míg a Burdzs Khalifa liftjei "csupán" 41 kilométer per óra sebességgel szállítják utasaikat - olvasható a Yahoo hírportálján.

A Mitsubishi felvonójának drótkötele magas szilárdságú, műanyaggal bevont acélból készül a nagy sebesség és a biztonsági szempontok miatt. A liftet gyorsasága mellett olyan motorral működtetik, amely képes elektromos áramot visszatáplálni, ami akár 30 százalékkal is csökkentheti a fogyasztását.

A felvonófülke mechanikai megoldásai miatt szinte rázkódásmentes, és a benne lévő levegő nyomását úgy szabályozták, hogy a benne utazóknak még füldugulásuk se legyen.

A szupergyors lift kipróbálásra még 2014-ig várni kell, amíg a Sanghaj Torony elkészül. Ez lesz a legmagasabb Sanghaj három legnagyobb felhőkarcolója közül. Az épület 632 méter magas, 128 emeletes, és 380 000 négyzetméteres alapterületű lesz. Ez lesz a második legmagasabb épület a világon a Burdzs Kalifa után legalább is addig, amíg Szaúd-Arábiában fel nem épül egy 1000 méteresre tervezett felhőkarcoló.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés