bezár
 

art&design

2012. 02. 11.
Objektek, zászlók, nyomatok Szombathy Bálint kiállításán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombathy Bálint Munkácsy-díjas képzőművész, multimédiás alkotó utóbbi 20 évben készült, köztük legújabb munkáiból, zászlókból, objektekből, nyomatokból nyílik kiállítás február 15-én az Erlin Galériában.
Szombathy Bálint elmondta az MTI-nek, hogy a tárlaton olyan munkái is szerepelnek, amelyek még nem voltak kiállítva. Három posztamensen objekteket, a falakon - bizonyos performanszok eredményeiként készült - nyomatokat és három nagy zászlóátdolgozást láthat a közönség.

A tárlat címére utaló ötágú csillag már 1971-ben megjelent a művész képein, s azóta különböző ideológiák összefüggéseiben folyamatosan jelen van munkásságának különféle műfajaiban: kollázsaiban, fotóin, installációiban, performanszaiban és objektjeiben. Munkássága organikus, a folytonosságot és a radikális megújítást képviseli - írta róla egy kritikusa.

A művész - aki egyetért ezzel a megállapítással - példaként hozta fel a pénz ideológiáját, amelyet ugyanolyan rossznak tart, mint a politikai ideológiát. "A témával a 70-es évek eleje óta foglalkozom, még mindig időszerű, csak egy kicsit másként" - jegyezte meg.

A művész véleményét az Egyesült Államok zászlaján jeleníti meg. A kézzel hímzett, míves csillagos-sávos lobogó bal felső sarkában a csillagokra összetépett, de felismerhető dollárdarabkákat ragasztott, egy korábbi performanszának maradványait.

A délszláv háború idején, 1993 és 1995 között két jelentősebb performanszot mutatott be, az egyiket vérvétellel kötötte össze, és a saját magától vett vérrel írta át Jugoszlávia térképét - ezzel fejezve ki a háború brutalitását - magyarázta.

Az amerikai zászlót és a vérrel átírt térképet is bemutatja a kiállításon, amelyet L. Simon László író, költő, a Nemzeti Kulturális Alap és az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke nyit meg, és amely február 28-ig tart nyitva.

Szombathy Bálint a szerbiai Vajdaságban, Pacséron született, Újvidéken kapcsolódott be a 60-as, 70-es évek művészeti mozgalmaiba, a Bosch-Bosch avantgárd csoport alapító tagja, hosszú évekig az Új Symposion folyóirat művészeti szerkesztője volt. Konceptuális, avantgárd műveit önálló tárlatokon mutatta be nemcsak a Vajdaságban, hanem többek között Párizsban, Lublinban, Krakkóban és Montrealban is.

A művész 2000 óta él Budapesten és szinte évente mutatja be alkotásait kiállításokon. Művei megtalálhatók a Belgrádtól 25 kilométerre fekvő Duna menti Novi Banovciban, Vladimir Macura magán múzeumában, ahol a 20. századi vajdasági és szerbiai avantgárd művészek munkái láthatók. Képei vannak a zágrábi Kortárs Művészetek Múzeumában és Marinko Sudac zágrábi műgyűjtő ugyancsak 20. századi avantgárd kollekciójában.

A zágrábi Sudac-gyűjteményből április 15-ig tart nyitva tárlat Budapesten, a Kassák Múzeumban, benne Szombathy Bálint egyik nyomatával.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés