bezár
 

art&design

2012. 02. 12.
Újra összeáll a pekingi Madárfészek tervezői szupercsapata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra összeáll a pekingi Madárfészek nemzetközi tervezői szupercsapata: Aj Vej-vej kínai máskéntgondolkodó művész és a svájci Herzog & de Meuron építészeti iroda ezúttal a londoni Serpentine Gallery idei nyári kerti pavilonján fog együtt dolgozni.
A londoni Hyde Parkban álló Serpentine Gallery 2000 óta minden évben egy-egy híres építészt kér fel a nyári pavilonjának megtervezésére. Az idei, vagyis a 12. pavilon különlegessége, hogy a 2008-as Pekingi olimpiai játékok számára tervezett Madárfészek után Aj Vej-vej kínai máskéntgondolkodó művész, valamint a svájci Herzog & de Meuron építészeti iroda ismét együtt fog dolgozni - olvasható a The Guardian című brit napilap internetes kiadásában.

Aj Vej-vej jelenleg Skype-on keresztül tartja a kapcsolatot a svájci tervezőkkel, és egyelőre bizonytalan, hogy a júniusi pavilonállításra elhagyhatja-e Kínát. A művészi- és szólásszabadság szimbólumává vált alkotót tavaly áprilisban őrizetbe vették a pekingi repülőtéren, és majdnem három hónapon keresztül fogva tartották, míg nem a nagy nemzetközi tiltakozásnak köszönhetően végül tetemes óvadék fejében júniusban szabad lábra került. A hatóságok később hivatalosan adóelkerüléssel vádolták.

Az eddig nyilvánosságra hozott részletek szerint a 2012-es lesz az eddigi legalacsonyabb pavilon: a teteje mindössze másfél méterrel fog "lebegni" a föld felett, ezért néhány centimétert leásnak a földbe, hogy a látogatók elférjenek. A tetőt az eddigi és a legújabb pavilont jelképező 12 oszlop fogja megtámasztani. A tervek szerint a különleges fedél összegyűjti az esővizet és visszatükrözi az égboltot, de teljesen ki lehet szárítani és "táncparkettnek, vagy a park fölött lebegő terasznak is lehet használni".

A pavilon felállítására a számtalan kulturális programot kínáló 2012-es Londoni Fesztivál keretén belül kerül sor. Az elmúlt 12 évben olyan nevek vettek részt a Serpentine Gallery kezdeményezésében, mint az iraki születésű, de Nagy-Britanniában élő és alkotó építész, Zaha Hadid, aki az első pavilont tervezte, a brazil Oscar Niemeyer, és a galéria 2011-es nyári "rezidenciáját" megálmodó Peter Zumthor nemzetközileg elismert svájci építész.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés