bezár
 

art&design

2012. 02. 13.
Megújult a prágai Orloj külső szobrainak egy része
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eredeti színekben és teljes egészében megújulva a hét végén visszakerült a prágai Orloj óralapjára az emberi tulajdonságokat és foglalkozásokat ábrázoló nyolc híres faszobor első fele.
Az első négy szobor - a Hiúság, a Kapzsiság, a Halál és a Kéj jelképei - egy hónapot töltött a restaurátori műhelyben. Szakemberek a felújított szobrokat a turisták érdeklődése mellett tették fel az óralapra, majd leszerelték a maradék négy szobrot: a Filozófus, az Angyal, a Csillagász és a Krónikás szintén egy hónapot töltenek majd a restaurátori műhelyben.

Az összes szobor felújítva, teljes pompájában legkésőbb március 15-én lesz ismét látható Prága óvárosi városházának toronyóráján.

"A szakemberek kijavítják az időjárás viszontagságainak kitett faszobrok hasadásait, és felújítják a színeket. Közben megjavítják a mechanikus szerkezeteket is" - mondta Petr Skála, az Orloj kezelője újságíróknak.

Kifejtette, hogy a figurák nincsenek rossz állapotban, inkább megelőző intézkedésről van szó. "A szobrokat rendszeresen erősen bepiszkítják a galambok, ezen a téren új eljárásokra van szükség" - jegyezte meg. Az eddig használt hálók nem elégségesek, és a kezelőség most elektronikus védelmi szerkezetben gondolkodik. "Komoly gondot jelentenek a vandálok is. Az Orlojt azonban folyamatosan kamerákkal figyeljük" - tette hozzá.

A nyolc külső szobrot legutóbb 1999-ben javították, azóta rendszeresen ellenőrzik. Skála szerint további javításokra is szükség van: néhány éven belül fel kell újítani a szerkezet 15. századból származó kőelemeit és a turisták által jól ismert kalendáriumot is.

Tavaly az Orloj aranykakasát újították fel, amely hat évtized után kezdett el újra csapkodni szárnyaival. A felújítási munkákat a prágai városháza rendelte meg, és fizeti is.

Az Orloj Prága egyik legismertebb, legkeresettebb idegenforgalmi látványossága: mindenki látni akarja, és nem is egyszer. Sokan kimondottan csak miatta látogatnak Prágába.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés