bezár
 

art&design

2012. 02. 13.
Múzeumok zárhatnak be Pécsen és Mohácson
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múzeumai bezárására kényszerülhet a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága, ha nem kap sürgősen 100 millió forint támogatást - adta hírül a Bama.hu hírportál hétfőn.
Az internetes lap cikke szerint a pénzhiány kilenc pécsi és egy mohácsi intézmény működését érintheti, köztük a Zsolnay, a Csontváry és a Vasarely múzeumét is.

A pénzhiány oka, hogy az igazgatóság a tavalyi 172 millió helyett idén csak 45 millió forint költségvetési támogatást kapott. Ez nem elég a gyűjtemények raktárban őrzésére, és önmagában kevés a Káptalan utca, valamint a Papnövelde utcai Nagy Kiállítótér fenntartására is, pedig utóbbiaknál ez uniós előírás, lévén, hogy rekonstrukciójuk, illetve kialakításuk egyike volt a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program beruházásainak.

Fabényi Júlia igazgató úgy fogalmazott, hogy valahol "elnézhettek" 100 millió forintot, de a felelősséget senki sem vállalja.

A múzeumok esetleges bezárása évente 100 millió forint bevételkiesést eredményezhet, emellett Pécs elveszítheti legfőbb turisztikai értékeit.
Hargitai János baranyai kormánymegbízott azt mondta: "biztos, hogy minden múzeumnak össze kell húznia magát". Hozzátette, hogy az igazgatónak tervet kell kidolgoznia március végéig, hogy ebből a kevés pénzből milyen feladatokat lehet ellátni.

A kormánymegbízott megjegyezte, a minisztériumból ehhez még jöhet többletpénz. Rámutatott: most az átcsoportosításokat mérlegelve adatgyűjtés zajlik a fajlagos intézményi költségekről, de tény, hogy egyelőre minden tíz forintból három hiányzik, s "így a legnagyobb takarékosság mellett sem lehet végigcsinálni az évet".

A Bama.hu kitért arra, hogy mindenki az igazságosabb elosztást várta az idei rendszertől. A baranyai múzeumigazgatóság például azt, hogy mivel a Pest megyei után a legnagyobb intézményhálózattal rendelkezik, ez a támogatásban is érvényesüljön.

A baranyai igazgatóságot érintő csökkenés egyetlen megyében sem tapasztalható, Fejérben 304 millió, Szabolcs-Szatmárban 415 millió forintból gazdálkodhatnak - olvasható a Bama.hu cikkében.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés