bezár
 

art&design

2012. 02. 13.
Régészeti légi felvételekből nyílik kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Légi régészeti fényképek Udvarhelyszékről címmel látható hétfőtől a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Lovagtermében a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum vendégkiállítása.
A tárlat a régészeti kutatás egyik sajátos szakterülete, a régészeti célú légi fényképezés világába kalauzolja a látogatót. A Nyugat-Európában közel százéves múltra visszatekintő módszert Erdélyben alig egy évtizede kezdték használni - olvasható a múzeum honlapján (www.sznm.ro).

Az utóbbi években a Székelyföld területén végzett légi régészeti felderítések új adatokkal gazdagították a meglévő vagy elpusztult régészeti lelőhelyek és műemlékek, halmok, töltésvonulatok, várak, kápolnák és templomok kutatását, szerkezetük, összefüggéseik vizsgálatát.

A Sófalvi András és Szabó Máté felvételeiből válogatott tárlat a légi fényképezés legelső székelyföldi vonatkozású eredményeit mutatja be.

A légi felvételek egyre komplexebb szerepet játszanak a régészeti kutatásban, nemcsak a lelőhelyek felderítésében, hanem azok szerkezetének, összefüggéseinek feltárásában.

Szisztematikus repülések és fényképezések adatainak összehasonlító elemzése, adott lelőhelyek kontrollásatása már egy-egy lelőhely légi fényképek alapján való korszak-meghatározását is lehetővé teheti - írja a múzeum honlapján Sófalvi András.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés