bezár
 

art&design

2012. 02. 13.
Rendhagyó tanóra a kádári prostitúcióról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Valentin-nap apropóján a szocializmusban hivatalosan nem létező prostitúcióról tartanak rendhagyó tanórát a hódmezővásárhelyi Emlékpontban kedden - tájékoztatta Elek András közönségkapcsolati munkatárs az MTI-t.
Prostitúció hivatalosan nem létezett Magyarországon a kommunizmus évtizedei alatt - akárcsak az alkoholizmus vagy drogozás sem -, mégis folyamatosan megjelent a rendőrségi jegyzőkönyvekben, sőt a Nők Lapja is rendszeresen beszámolt a "rossz útra tért" lányokról.

Valentin napra időzítve az Emlékpont Szeressük egymást, gyerekek címmel középiskolásoknak rendez rendhagyó tanórát a prostitúció és a hatalom ellentmondásos viszonyáról.

Szabóné Sass Szilvia, a közgyűjtemény történésze előadásában a második világháború utáni magyarországi prostitúciótörténetet járja körbe. A kommunista hatalom figyelme a gazdaság és politika területén kívül kiterjedt az élet szinte minden oldalára, így a prostitúcióra is.

A szocialista erkölcs ezt a jelenséget egyértelműen elítélte. Ideológiai alapon úgy magyarázta, hogy az a magántulajdon létével szorosan összefonódó jelenség.

A kommunizmus az utóbbi megszüntetését tűzte ki célul, márpedig ha ez eltűnik, akkor az üzletszerű kéjelgés elveszíti fő alapkövét, és többé nem lesz rá szükség. A prostitúció magyarországi történetének fontos mérföldköve volt 1950. június 28., amikor az összes bordélyházat bezárták. Ettől kezdve ez az "iparág" ugyan hivatalosan megszűnt, de valójában továbbra is nyomon kísérte az egész korszakot.

A téma ismert kutatója, Tóth Eszter Zsófia történész-levéltáros arról ír, hogy a prostitúció döntően rendészeti és egészségügyi kérdésként jelent meg a korszak forrásaiban.

A rendőrök a prostituáltakat züllöttnek és deviánsnak ábrázolják, akik azért váltak utcalánnyá, mert dolgozni nem akartak, de fényűzően, luxus körülmények között élni igen. Erre vezethető vissza az "örömlány" kifejezés, habár erre a korabeli szociográfiák mind rácáfolnak.

Akárcsak a szocialista tömb más országaiban, a prostitúció üzletszerű kéjelgésként bűncselekménynek számított. Leggyakrabban találkahelyeken - szállodákban, IBUSZ-szobákban -, taxikban, de a legzüllöttebbek nyilvános helyeken, például a Rákóczi-tér környékén is lebonyolították a nemi aktust - írja egy korabeli jelentés.

Az üzletszerű kéjelgést alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntették, és a tényállás csak 1993-ban került ki a büntetőtörvénykönyvből.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
Fischer Iván változata A Müpában
irodalom

A tudatosság határai A tudatosság határai
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 3. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés