bezár
 

art&design

2012. 02. 14.
A szocializmus játékszerei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Február helyett március végéig tart nyitva A szocializmus játékszerei című kiállítás a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban (MMKM); az egykori keleti blokk játékiparának termékeit felvonultató tárlat anyaga egy ritkaságnak számító játékvasúttal is bővült.
A decemberben megnyílt kiállítás látogatói 1945 és 1989 között gyártott, zömmel mechanikai, azaz önálló mozgásra képes játékokkal találkozhatnak.

Az anyagban helyet kaptak mások mellett közlekedési eszközök, gépek, játékpisztolyok, összerakható műanyag repülőgépmodellek, mechanikai, optikai és elektronikai építőkészletek is.

Keddtől egy ritkasággal, egy 1951-ben a Szovjetunióban gyártott villanyvasúttal gyarapodott a tárlat anyaga - tájékoztatta az MTI-t a Közlekedési Múzeum.

A 0-ás, tehát 1:43 méretarányú, 31,8 milliméter nyomtávolságú modellvasutat elsősorban úttörőcsapatok, úttörőházak, úttörőtáborok számára készítették; az állomáson olvasható cirill betűs Pionyerszkájá (Úttörő Vasút) felirat is ezt jelzi.

A játékot Moszkvában a Gyetszkij Mir (Gyermekvilág) áruházban árusították korlátozott számban. Magyarországra néhány darab került, ezeket elsősorban az 1950-es, 1960-as években a Szovjetunióban tanuló magyar ösztöndíjasok, tisztek hozták haza. A zöld mozdony oldalán cirill betűvel ISZ-51 felirat található, amely Joszif Sztálinra – innen a Sztálin Vasút név – és a gyártási évre utal.

Emlékek és játékok címen az MMKM beszélgetés-sorozatot is szervez a kiállításhoz, ennek következő vendége Saly Noémi történész-muzeológus, aki Képes Gáborral, a múzeum munkatársával beszélget a szocializmus presszóiról február 23-án.

Március 1-jén drMáriással, majd március 13-án Vándor Kálmán újságíróval, dalszövegíróval találkozhat a rendezvénysorozat közönsége.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)

Más művészeti ágakról

irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés