bezár
 

art&design

2012. 02. 16.
A kassai aranykincs Krakkóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Krakkóban látható Kassa egyedülálló aranykincs lelete; a kiállítás eredeti helyén, a felújított Kelet-szlovákiai Múzeum főépületében 2013-tól lesz ÚJRA megtekinthető, audiovizuális kiegészítőkkel tarkítva – adta hírül az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.
A vándorkiállítás mintegy 3000 darabból álló kincslelete Pozsonyon és Prágán kívül a Magyar Nemzeti Múzeumban is látható volt 2011-ben. A krakkói királyi várban, a Wawelben április 15-ig tekinthető meg. A külföldi szereplés után az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 projekt keretében felújított Kassai Kelet-szlovákiai Múzeum állandó tárlata lesz a kincslelet. A kiállítás a korábbinál jóval tágasabb helyet kap és érintőképernyős panelekkel egészítik ki – írta a napilap.

Az összesen 2920 darab, a 15-17. századból származó arany pénzérme túlnyomó többségét magyar, erdélyi és németalföldi pénzek teszik ki, de megtalálhatók köztük cseh, sziléziai, lengyel, német, dán, svéd, itáliai, osztrák, salzburgi, spanyol veretek, sőt egy antik Lysimachos-statér újkori hamisítványa is. A kiállítás legértékesebb darabja az I. Ferdinánd által 1541-ben készítetett aranyérme, amely ritkasága miatt a maga nemében egyedülálló a világon, valamint egy 2,14 méter hosszú, 590 gramm súlyú reneszánsz aranylánc.

A tárlat részét képezi a rézüst, melyben megtalálták a kincset. A ritka újkori kincsleletet 1935-ben fedezték fel a pénzügyi igazgatóság épülete alapjainak ásásakor. A kutatók szerint az értéktárgyakat 1682 körül, a Thököly-felkelés idején rejthette el a Szepesi Kamara egyik vezetője.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés