bezár
 

art&design

2012. 02. 16.
Gulácsy Lajostól Kondor Béláig
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gulácsy Lajostól Kondor Béláig, az 1900-as évek elejétől a század végéig, a magyar szürrealizmus legkiválóbb festőinek alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtök este Mariborban, a debreceni Antal-Lusztig-gyűjteményből válogatva. A szervezők szerint az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozatán várakozáson felüli az érdeklődés a magyar hónap rendezvényei iránt.
A debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (Modem) rendezésében egy újonnan megnyílt maribori képtárban láthatóak a XX. századi irányzat mestereinek képei az Idegen anyag címet viselő tárlat keretében.

Mint Kukla Krisztián, a Modem igazgatója a megnyitón az MTI-nek elmondta: 18 művész több mint 30 festményét hozták el Mariborba, de ugyanez a válogatás később szerepelni fog Debrecenben is.

Azt már Hornyák Sándor, a kiállítás kurátora mondta el megnyitó beszédében, hogy három részre tagolódik a tárlat, a belépők először az I. és II. világháború idejéből származó művekkel találkoznak, a következő rész a hidegháború alkotóinak képeit mutatja be, s végül a mai művészek reflexiói láthatók a XX. század szürrealizmusára.

A maribori kiállításon a magyar szürrealizmus előképeinek tekinthető alkotók, vagyis Gulácsy Lajos, Mednyászky László és Moholy-Nagy László vezetik be a látogatókat. Az 1940-es években indult Európai Iskola tagjai, mint Barcsay Jenő, Ország Lili vagy Korniss Dezső mellett Ámos Imre és Vajda Lajos festményei is láthatók.

Nem maradtak el a neoavantgárd festői, így Lakner László vagy Kondor Béla sem, de a kortárs Bukta Imre és Gyenis Tibor művei ugyancsak szerepelnek a kiállításon, amely április 15-ig tekinthető meg a szlovén városban.

Mariborban, az időjárás viszontagságai ellenére is, a reméltnél nagyobb sikere van a magyar hónap programjainak - mondta el a tárlatnyitón az MTI-nek Magyarország ljubljanai nagykövete. Szent-Iványi István arról számolt be, hogy a február elején indult magyar rendezvények "kirobbanó sikert" hoztak.

Teltházas koncertet adott Bogányi Gergely és Lajkó Félix, akiknek produkcióját többször is visszatapsolta a közönség. Sokan voltak kíváncsiak már eddig is a Vasarely-kiállításra és a Zsolnay-remekekre, s a rendezvényekről a szlovéniai sajtóvisszhang is nagyon pozitív.

"Minden azt igazolja, hogy hangsúlyos és erőteljes Magyarország bemutatkozása, nem volt rossz döntés, hogy az év elején vállaltuk a magyar rendezvényeket" - fogalmazta meg a nagykövet. Hozzátette: az a benyomás, hogy "nagyon jelen vagyunk", Magyarország az egészéves programsorozatban igen fontos szereplő. A szervezők szerint messze a várakozásaikat meghaladó az érdeklődés a magyar rendezvények iránt, és - bár még csak az év kezdetén vagyunk, de - már most látható, hogy ez az egyik legértékesebb programsorozat.

Szent-Iványi István úgy látja, Mariborban azt értékelik leginkább, hogy más országok elképzeléseivel szemben nem a feltörekvő, kevésbé ismert tehetségeket mutatja be Magyarország, hanem leginkább a már sikeres, jó nevű művészeket és produkciókat.

Suzana Zilic Fiser, a Maribor 2012 rendezvénysorozat főigazgatója is megerősítette az MTI-nek, hogy a reményeiket meghaladó az érdeklődés a magyar rendezvények iránt. Fontosnak nevezte, hogy Magyarország mint szomszédos ország, nagy hangsúlyt fektetett a bemutatkozásra, s ezek a rendezvények arra is kiválóak, hogy a magyar kultúra iránt hosszabb távon is fenntartsák az érdeklődést.

A maribori EKF rendezvények magyar programjainak sorában pénteken a pécsi Jelenkor műhelybeszélgetését rendezik meg. Az egyik legjelentősebbnek számító magyar irodalmi folyóirat szerkesztői mutatják be a lapot, de felolvasások révén szerzőiket is, a magyar irodalom meghatározó személyiségeit.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Todd Phillips: Joker
irodalom

A tudatosság határai A tudatosság határai
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 3. nap
Voicingers workshopok Budapesten
irodalom

Ha lehet, akkor éljen és mozogjon Ha lehet, akkor éljen és mozogjon
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 1. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés