bezár
 

art&design

2012. 02. 17.
Eddig nem látott Munkácsy-alkotások Békéscsabán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Békéscsabán eddig még nem láthatta a közönség azt a négy Munkácsy-képet, amelyet a festőóriás születésnapja, február 20. alkalmából szombaton nyíló kiállításon mutatnak be az emlékházban.
Mészáros Zsuzsa, a békéscsabai Munkácsy-emlékház művészeti vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a festmények a Magyar Nemzeti Galériából érkeztek Békéscsabára néhány hete.

Hozzátette: a négy alkotás része az emlékházban megtekinthető, 21 Munkácsy-festményt bemutató állandó kiállításnak a város és a Magyar Nemzeti Galéria közötti szerződés szerint.

A Békéscsabára újonnan került négy alkotás között van Kerstinger György képkereskedő arcképe, amely 1863 és 1864 között készült. Látható lesz a híres Búsuló betyár festménynek egy 1894-ben festett vázlata, amelyet a kép átfogalmazásához készített Munkácsy. A betyártémát fiatalkori, békéscsabai élmények ihlették, a festő sok időt töltött a város mellett található Gerendás faluban rokonainál.

A festmények között szerepel a colpachi iskoláról készített festmény 1882-ből és látható lesz a bécsi múzeum mennyezetképének első színvázlata 1884-ből.

A szombattól április 7-ig megtekinthető kiállításon Munkácsy Mihály (1844-1900) alkotásai mellett 19. századi festők művei szerepelnek. Magángyűjtők jóvoltából megtekinthetnek az érdeklődők egy-egy képet Iványi Grünwald Bélától, Pállya Celesztintől, Vigh Bertalantól, Fried Páltól, Vidovszky Bélától és Csabai-Wagner Józseftől.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés