bezár
 

art&design

2012. 02. 22.
Külföldi és magyar képzőművészeti hallgatók közös kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A közép-európai régió hat művészeti akadémiájának 60 grafikus hallgatója állít ki először közösen Graphics Open 2012 címmel a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Barcsay Termében, a megnyitót csütörtökön tartják.
Kőnig Frigyes, az egyetem rektora elmondta az MTI-nek, hogy Krakkó, Prága, Pozsony, Zágráb és Bécs művészetoktatási intézményével az MKE folyamatosan építi kapcsolatait, ennek egyik stádiuma a közös kiállítás, amellyel megünneplik a magyar egyetem fönnállásának 140. évfordulóját is.

Az együttműködés ezekkel az intézményekkel régi, kivéve a bécsi akadémiát, amellyel új a kapcsolat, de ilyen közös, nagy kiállítás még nem volt a hat ország művészeti akadémiáinak hallgatóival.

"Ez a tárlat azért is fontos, mert a hallgatók és tanáraik is megismerkedhetnek a különböző tendenciákkal, látleletet kapunk a képgrafikai szakma állapotáról, ezenkívül pedig a hallgatók mobilitását is fokozhatja az ilyen jellegű találkozás a szomszédsággal" - emelte ki a rektor, hozzátéve, hogy a kiállítás kulturális diplomáciai szerepe is számottevő, mert a budapesti diplomáciai testület több tagja jelezte részvételét a megnyitón.

Somorjai Kiss Tibor, az MKE grafikai tanszékének vezetője arról beszélt az MTI-nek, hogy a mintegy 60 hallgató 100-120 munkáját láthatja majd az érdeklődő. A kép vagy szabad grafika műfajából a klasszikus rajztól a rézkarcon, litográfián, digitális nyomaton, a videóinstalláción keresztül a térobjektig sokféle alkotással lehet majd találkozni.

Ahogy felidézte, ősszel kérték fel a külföldi akadémiákat, vegyenek részt hallgatóik a 140 éves magyar egyetem kiállításán, hogy megismerhessék egymás törekvéseit és ezzel együtt a grafika mai arcát. Minden egyetem maga választotta ki a tárlatra szánt anyagot - tette hozzá a tanszékvezető.

Katalógust is összeállítottak az alkalomra, de a nyomtatásra már nem futotta. Remélik azonban, hogy a katalógus később mégis megjelenhet - jegyezte meg Somorjai Kiss Tibor.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Julian Fellowes: Downton Abbey
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés