bezár
 

art&design

2012. 02. 22.
Törteli Lilla kapta a Tolvaly Ernő-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Törteli Lilla, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) másodéves festő szakos hallgatója kapta idén a Tolvaly Ernő Festészeti Díjat, amelyet a második és a harmadik díj nyerteseivel együtt a képeikből berendezett kiállítás megnyitóján vehettek át Pécsen, a Művészetek és Irodalom Házában.
A százezer forint pénzjutalommal is járó Tolvaly Ernő-díjat Colin Foster, a PTE Művészeti Karának dékánja 2010-ben alapította a Munkácsy-díjas festőművész emlékére, a PTE kiemelkedően tehetséges festőművész hallgatóinak támogatására. Ehhez egy-egy díjjal a kar hallgatói önkormányzata és képzőművészeti intézete is csatlakozott.

Az idén harmadik alkalommal odaítélt Tolvaly Ernő-díjra tizenhét olyan hallgató pályázott, akiket elmúlt évi teljesítményük alapján erre javasoltak tanáraik. A bírálók a legmagasabbra Törteli Lilla munkáit értékelték, a második díjat Góré Szabina, a harmadikat Görözdi Lilla és Csikász Annamária megosztva kapta.

Törteli Lilla méltatásakor elhangzott: bár még csak másfél éve hallgatója a karnak, komoly fejlődésen ment keresztül, jelentős számú alkotást készített, s azok magas színvonalúak.

A négy művészeti szakos hallgató összesen tizenhat festményéből kiállítás nyílt a művészetek háza Martyn Ferenc Galériájában, az alkotásokat március 19-ig láthatja a közönség.

Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője Tolvaly Ernőt korunk és a neoavantgard második generációja legfontosabb egyéniségeként jellemezte, aki sokrétűen gondolkodva, univerzális művészetet oktatott tanítványainak.

"A kor szellemét a végsőkig értette, mélységében, cizelláltságában felfogta, és ezt tovább tudta adni. Ez pedig látható a tőle tanulók munkásságában" - jegyezte meg az igazgató.

Fabényi Júlia úgy vélte, a Tolvaly Ernőről elnevezett elismerés nemcsak a művésznek, a díjazottnak, hanem az egyetemnek is megtiszteltetés, mert ezzel is bizonyítja, hogy megbecsüli a tanárát.

Tolvaly Ernő (1947-2008) 1976-ban a Képzőművészeti Főiskolán, Sarkantyu Simon tanítványaként szerzett diplomát. Képei készítésekor a festék mellett különféle természeti anyagokat, márványt, homokot, port és egyebek mellett földet is használt. Fotókollázsokat, tárgyfelület ábrázolásokat, a művészet kiemelkedő tárgyainak parafrázisait emelte be témái közé.

Az 1970-es években environmenteket és installációkat készített, az 1980-as években visszatért a festészethez. A "Hamisítványok" és a "Paravánok" című sorozatát az évtized legkiemelkedőbb képzőművészeti teljesítményeként tartják számon.

Jelentős volt a művészetoktató tevékenysége: tanítványaiból szerveződött a Földközi Ajándék nevű csoport, művészeti írásait pedig szaklapok publikálták. A PTE Művészeti Karán tanított, ahol 2002-től festészeti tanszékvezető egyetemi tanár volt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés