bezár
 

art&design

2012. 02. 23.
Régészeti kiállítás nyílt Pécsen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A roncsolásmentes régészeti kutatás, annak eredményei és a közelmúltban Baranyában előkerült, számos érdekes lelet ismerhető meg a Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztályának kiállításából, amely szerdán nyílt a pécsi Múzeum Galériában.
Nagy Erzsébet, a régészeti osztály vezetője az MTI-nek elmondta: az augusztus 31-ig látható tárlaton fotókkal, poszterekkel, leírásokkal mutatják be azokat a régészetben használatos új módszereket, amelyek nagy területű feltárások nélkül teszik lehetővé a lelőhelyek pontosabb, olcsóbb és gyorsabb megismerését.

Kitért rá, hogy a múzeum szakemberei több pályázati forrásnak köszönhetően hét éve folytatnak légi régészeti és geomágneses kutatásokat, geofizikai méréseket előzetes felderítő munkájukhoz. A légifotók, talajradar-vizsgálatok hasznos adatokat szolgáltatnak a lelőhely kiterjedéséről, koráról, s egyebek mellett arról is, hogy milyen leletet rejt a föld mélye.

Nagy Erzsébet rámutatott: ezen módszerekkel derítettek fel Szemely és Villánykövesd határában neolitikumban épült körárkokat, erődítéseket, és pontosították Zengővárkonynál és Villánykövesd másik területén egy temetőről és egy telepről szerzett korábbi információkat. E vizsgálatokat alkalmazták a mohácsi csata egykori feltételezett központi helyszíne, Majs közelében végzett kutatásokhoz is.

Az osztályvezető elmondta, a tablók mellett makett és több száz, terepbejáráson, próbafeltáró árkokban talált tárgy, köztük érmék, apró vasleletek, nyílhegyek, lövedékek, valamint egy sírrekonstrukció is látható. Utóbbi azt a Borjád határában tavaly talált, a lengyeli kultúra idejéből származó sírt mutatja be, amelyből tizenhét festett kerámiaedény is előkerült, s amelyhez hasonló ritka a Dunántúlon.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés