bezár
 

art&design

2012. 02. 24.
Elhunyt Németh Miklós festőművész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életének 79. évében elhunyt Németh Miklós festőművész, a hazai expresszionizmus "rejtőzködő koloristája" - tudatta a család nevében a Németh Miklós Művészeti Alapítvány pénteken az MTI-vel.
Az Ilosvai Varga István-díjas, nemzetközileg ismert festőművészt rövid, súlyos betegség következtében, csütörtök délután otthonában érte a halál.

Temetéséről később intézkednek; munkásságának tisztelői március 8-án 18 órakor Budapesten, a XI. kerületi Szent Gellért téri Próféta Galériában megnyíló kiállításán tekinthetik meg legszebb alkotásait.

Az 1934-ben született Németh Miklós 1953-tól 1956-ig Márffy Ödön festőiskolájában tanult. Mestereinek Ilosvai Varga Istvánt, Gádor Emilt és Tóth Menyhértet tartotta. A kilencvenes években a Budai Művészcsoport főtitkára volt.

Új expresszív szürrealista festőként tartották számon. "A festészet iránt érzett áradó szenvedélye, az alkotni-teremteni vágyás ösztöne számára a levegővétel szükségességével ért fel.

Képeiből a lüktető, pulzáló életöröm árad az egyéniségét ismerő és művészetét értő befogadók felé" - jellemezte munkásságát Szabó Noémi művészettörténész, a Németh Miklós Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés