bezár
 

art&design

2012. 02. 25.
Goya grafikáiból nyílik kiállítás Győrött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Francisco de Goya két grafikai sorozatát - az 1799-ben készült Szeszélyeket és a tizenhét évvel későbbről származó Bikaviadalt - bemutató kiállítás nyílik március 29-én Győrött a Városi Művészeti Múzeumban. A tavaszi fesztivál kiemelkedő jelentőségű tárlata csak Győrben lesz látható - közölte Grászli Bernadett, a Városi Művészeti Múzeum igazgatója az MTI-vel.
A 120 rézkarc a bambergi Richard H. Mayer magángyűjteményből érkezik Magyarországra. A csaknem félmillió euró értékű képzőművészeti anyag biztosítási költségét az önkormányzat állja. A grafikák optimális megvilágítása érdekében korszerűsítik az Esterházy-palota kiállítótermeinek világítását, szintén a város finanszírozásában - emelte ki az igazgató.

Goya egyedülálló rézkarcai, és akvatintái önálló fejezetet képviselnek a képgrafika történetében - mutatott rá Grászli Bernadett, utalva arra, hogy ezekben a munkákban szellemesen és ironikus hangvételben jeleníti meg a művész saját korának erkölcsét, babonáit és az örök emberi gyarlóságokat.

Négy sokszorosított grafikai sorozatot hagyott hátra a spanyol alkotó: a 80 lapból álló Szeszélyek, ötletek (Los Caprichos) és a 40 lapos Bikaviadal (La Tauromaquia) mellett A háború borzalmait és a Balgaságokat. Előbbi 80 lapos, az utóbbi 22 lapból áll.

Festményeivel ellentétben nyomatait nem megrendelésre készítette a főként portréi révén nevessé lett királyi és udvari festőművész - jegyezte meg a múzeumigazgató.

A győri kiállítás a Goya grafikai munkásságával kapcsolatos könyves emlékekből is ízelítőt ad, bemutatja a sorozatokat ismertető kiadványokat egyebek között az Országos Széchényi Könyvtár és a Képzőművészeti Egyetem könyvtárának kollekciójából - mondta Grászli Bernadett.

A március végén nyíló Goya-kiállítás április közepéig látható a Városi Művészeti Múzeumban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Fischer Iván változata A Müpában
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
Voicingers workshopok Budapesten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés