bezár
 

art&design

2012. 02. 27.
Restauráltak József nádor ruháját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendbe hozták azt az 1830-as évekből származó különleges zekét, amelyet a legendák szerint József nádor, a jászkunok örökös főkapitánya viselt: a jászberényi Jász Múzeumban kiállított ruhadarab jelentős eszmei értéket képvisel, mert a jelenlegi ismeretek alapján más hazai köz-, illetve magángyűjteményben ehhez hasonló példány nem található.
A legmagyarabb Habsburgnak tartott és a Jászságban széles körben tisztelt férfihoz köthető úgynevezett kis szolgálati spencer vagy zeke a huszárok hétköznapokon hordott ruházatához tartozott - mondta el H. Bathó Edit, a jászberényi közgyűjtemény igazgatója hétfőn az MTI-nek.

A búzavirágkék színű, zsinórral díszített, bélelt zeke feltehetően 1874-es alapítása után ajándékként került a múzeumhoz. Az igen rossz állapotban lévő, szakadozott ruhadarabot egy sikeres pályázat nyomán a Nemzeti Kulturális Alap múzeumi szakmai kollégiuma támogatásának köszönhetően sikerült restaurálni.

A munkát Lakiné dr. Tóth Ilona Budapesten dolgozó restaurátor végezte. A felújítás során a derékig érő kabátkát kitisztították, hiányzó részeit kipótolták, és selyem anyaggal újra kibélelték.

József nádorhoz kevés tárgyi emlék köthető, mert saját és első felesége sírhelyét többször feldúlták, kirabolták. Családi otthonát, az alcsúti kastélyt 1945-ben kifosztották és felégették.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés