bezár
 

art&design

2012. 02. 28.
Szabó Gyula festőművész munkáit állítják ki Pozsonyban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pozsonyi Városi Galéria és a losonci Szabó Gyula Emlékház közös kiállítást rendez Szabó Gyula losonci festőművész képeiből, a tárlat március elsejétől tekinthető meg a pozsonyi Mirbach-palotában.
"A kiállítást a festő születésének 105., halálának 40. évfordulója alkalmából szerveztük a Pozsonyi Városi Galériával együttműködve. Az itt bemutatott 29 mű az utolsó alkotói évtizedéből, tehát az 1963-72 közötti időszakból származnak" – árulta el Szabó Kinga, a kiállítás kurátora és Szabó Gyula hagyatékának kezelője az MTI-nek. A szakmai és a széles közönség már többször is láthatta Pozsonyban a művész munkáit.

A mostani kiállítás címe Bolond festők, amely egy emblematikus Szabó-kép címe a 60-as évekből. A tárlat két részre osztható, az első a festő késői szerelemről tanúskodó Margarétakoszorú-sorozat, a másik pedig válogatás azon képeiből, amelyek a művészet értelmét és helyét keresik a társadalomban. A festmények viasztemperával készültek, ezt a módszert maga Szabó kísérletezte ki. Szabó Gyula festőművész, grafikus 1945 után a szlovákiai magyar kultúra egyik legkiemelkedőbb egyénisége volt, munkásságát több díjjal is jutalmazták élete során. Az 1971-ben a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett gyűjteményes kiállítása több mint 300 alkotását mutatta be.

A tárlat megnyitóját zenei programmal színesíti id. Reiter István hegedűművész műsora. A képeket április 15-ig tekintheti meg a pozsonyi közönség.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés