bezár
 

art&design

2012. 02. 28.
A palóc etnokultúra kincsestára Balassagyarmaton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A palóc etnokultúra kincsestára című program keretében megvalósult látványtárat és a látogatók előtt szintén nyitott tanulmányi raktárt adták át kedden a balassagyarmati Palóc Múzeumban.
A múzeumi lapidárium bővítésével eddig a nyilvánosság elől elzárt palóc néprajzi tárgyakat, az irodalomtörténeti gyűjtemény Madách Imréhez és Mikszáth Kálmánhoz kapcsolódó emlékeit, illetve a történeti gyűjteménynek a volt megyeszékhelyre jellemző tárgyi anyagát mutatják be az új létesítményekben.

Az ünnepségen Schmidt Ágota, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kabinetfőnöke elmondta: a népi hagyomány tárgyi emlékei nem lehetnek magángyűjtemények, értékei nem lapulhatnak lakások fiókjaiban, de egy múzeumba bekerülve sem lehetnek polcok és kartotékok darabjai.

A tanulás eszközeinek kell lenniük, a múzeumnak pedig olyan műhelynek, ahol minden korosztály újraélesztheti az emlékeket és újjáélesztheti a hagyományokat.

A kabinetfőnök szavai szerint a Palóc Múzeum bővítésekor olyan, informatikai pontokkal ellátott együttes tér jött létre, amely alkalmas arra, hogy különféle múzeumpedagógiai foglalkozásokat, oktató programokat valósítsanak meg. A fejlesztésnek köszönhetően a múzeum nagyobb szerepet vállalhat a formális és nem formális tanulás támogatásában.

Az új, állandó kiállításként is szolgáló látványtár, valamint az oktatási helyiségként is működő tanulmányi raktár kialakítása kétéves munka eredménye, amely a Társadalmi Operatív Program (TIOP) száz százalékos támogatásával, 97,1 millió forintból valósult meg - mondta Limbacherné Lengyel Ágnes múzeumigazgató.

Emlékeztetett arra, hogy a Palóc Múzeum gyűjtőkörébe a néprajz, a helytörténet és az irodalomtörténet tartozik. Az intézmény 10 ezer műtárggyal, 20 ezer fotóval, 5 ezer diával, 10 ezer kötet könyvvel és 2 ezer tételes adattárral rendelkezik.

Az új helyiségekben digitális tábla, projektor és internet, valamint önállóan használható digitális katalógus várja a látogatókat és a kutatókat. Gondoskodtak a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésről, a gyűjtemény védelme érdekében párásító és párátlanító berendezéseket és porszűrőket szereltek be, illetve megoldották a műtárgybarát világítást is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés