bezár
 

art&design

2012. 02. 28.
Kormányirányítás alá kerülhetnek a közgyűjtemények
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A korábban a megyei önkormányzatokhoz tartozó közgyűjtemények közvetlen minisztériumi irányítás alá kerülését tartalmazza egy, hamarosan a kormány elé kerülő javaslat.
L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke kedden Pécsen tartott sajtótájékoztatón elmondta: elkészült az első olyan szakmai anyag, amely megfogalmazza a kormánynak, hogy az érintett múzeumokat, könyvtárakat és levéltárakat ne a megyei kormányhivatalok, hanem közvetlenül a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tartsa fenn.

Hozzátette, hogy reményei szerint ezen elképzelés élvezi majd a kormány támogatását, s az intézmények átadása április 1-ig, de legkésőbb ez év végéig megtörténik.

L. Simon László pécsi látogatása során Páva Zsolt fideszes polgármesterrel, Márta Istvánnal, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. igazgatójával és több országgyűlési képviselővel együtt kereste fel a baranyai megyeszékhely több kulturális intézményét.

A bizottsági elnök a megyei közgyűjteményekre vonatkozó döntés szükségességét azzal magyarázta, hogy az így egységes szakmai protokollok szerint megszervezett feladatellátás az intézmények, a lakosság és a politikusok számára is garantálja a stabil működést, a gyűjtemények megmaradását.

L. Simon László úgy vélte: az egységes intézményfenntartói háttérrel jobbak lesznek "a költségvetési kilátások" is, lehetőség nyílik a megfelelő működési források biztosítására.

A bizottsági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a régihez hasonlóan az új alkotmány is hangsúlyos elemként kezeli a magyar állampolgárok kulturális javakhoz való hozzáférését.

Szavai szerint törekedni kell a kulturális különbségek csökkentésére, de nemcsak földrajzi értelmében, hanem a fogyatékkal élők tekintetében is. Példaként Pécset hozta fel, ahol a Pécsi Nemzeti Színház egy előadása már jeltolmácsolással is megtekinthető.

L. Simon László szükségesnek nevezte a tavaly nyáron elfogadott előadóművészeti törvény végrehajtási rendeletének elkészítését, utalva arra, hogy a jogszabály enélkül nem tudja betölteni a szerepét.
Megjegyezte, bízik abban, hogy a munka hamarosan befejeződik, s a 2013/2014-es évadban már "világosan látszik", mekkora forrásból, milyen rendszerben finanszírozhatók az előadóművészeti szervezetek.

A politikus Pécsről szólva impozánsnak nevezte a városnak Európa Kulturális Fővárosa program eredményeként megvalósított, az egész magyar kultúrpolitika számára fontos fejlesztéseit. Úgy vélte: az, hogy az ország egyik legfontosabb kultúrvárosának, Pécsnek erős városvezetése van, a kultúrát szerető polgármesterét az alpolgármesterek országgyűlési képviselői minőségükben is segítik, lehetőséget teremt arra, hogy a város pozíciója tovább erősödjön.
A bizottsági elnök elismerően szólt a Kodály Központról, a Zsolnay Kulturális Negyedről és annak intézményeiről, hangsúlyozva, hogy azok működésében személy szerint is nagy lehetőségeket lát.

Páva Zsolt hangsúlyozta: a baranyai megyeszékhelyen kiemelt feladat, hogy az évszázadok alatt felhalmozott kulturális értékek minél több ember számára hozzáférhetőek legyenek.

Rámutatott, hogy ebben a munkában nagy segítséget kaptak a kormánytól, amit a Kodály Központ és a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) központi támogatása is bizonyít. Megjegyezte, Pécs pedig minden olyan ügyben partner, amely a magyar kultúra erősítését szolgálja.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés