bezár
 

art&design

2012. 02. 29.
Csúszhat a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria egyesítése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elnapolhatja a kormány a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) március 1-jei határidővel tervezett egyesítését, a döntés oka az MNG jelentős adósságállománya.
Az MTI értesülései szerint a kormány szerdai ülésén várhatóan támogatja a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának előterjesztését, amelyben Baán László a két intézmény egyesítésének elhalasztására tett javaslatot.

A távirati iroda úgy tudja, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a közelmúltban kezdte meg az MNG gazdálkodásának ellenőrzését, melynek során az intézményben mindeddig több mint 100 millió forintos hiányt tártak fel. A Nemzeti Galéria költségvetését ráadásul az elmúlt hónapokban végrehajtott leépítések nyomán fizetendő több tíz millió forintnyi végkielégítés is terheli.

A két közgyűjtemény egyesítésére csak a vizsgálat lezárulta után kerülne sor, az MTI információi szerint a tervezetthez képest várhatóan négy hónappal később, július 1-jén.

A Szépművészeti Múzeum és az MNG egyesítéséről - a Magyar Nemzeti Galéria beolvadása révén - egy 2011. október 20-i kormányhatározat rendelkezett, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes megvalósításának részeként.

Baán László az Ötvenhatosok terén felépítendő múzeumi negyed koncepciójáért felelős kormánybiztosként korábban az MTI-nek elmondta: a két gyűjtemény fizikailag a Műcsarnok mögött megvalósítandó, modern múzeumi épület elkészülte után egyesülhet újra, tervei szerint 2017-18-ra.

A kormányhatározat közzétételét követően, 2011. november 7-én a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója közölte, december 31-i hatállyal lemond tisztségéről, noha munkaviszonya az intézményegyesítés megvalósulásáig élt volna. Csák Ferenc az MNG-nek a Szépművészeti Múzeumba történő beolvasztásával indokolta döntését. A Nemzeti Galériát jelenleg megbízott főigazgatóként Szücs György vezeti.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá? Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá?
Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák
art&design

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés