bezár
 

art&design

2012. 02. 29.
Kortárs norvég iparművészet a Budapest Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Konstrukció és Paradigma címmel mutat be válogatást kortárs norvég iparművészek munkáiból a Budapest Galéria szerdától látogatható kettős kiállítása.
A Konstrukció és Paradigma címek a tárlat két részére utalnak, ezek közös vonása azonban, hogy a kísérletező és a hagyományokra építő kézműves iparművészeti tárgyakat egyaránt felvonultatnak - mondta el az MTI-nek a Budapest Galéria igazgatója.

Zsigmond Attila beszámolója szerint az ikerkiállítás kevésbé a funkcionális, mindennapi használatra szánt műtárgyakról szól, inkább az esztétikai értékekre, a gyönyörködtetésre helyezi a hangsúlyt.

A Konstrukció az egybeszerkesztés értelemében a szerkezet fogalmára épül, és tizenhat, a konstrukció elvét különböző módon megközelítő művészt mutat be, akik leginkább fát és textilt használnak.

Koncepciója szerint a Paradigma egy-egy probléma megoldásának ideáját járja körül tizennyolc művész alkotásain keresztül, akik munkáiban a tűzben alakuló anyagok - porcelán, üveg, fémek és kerámia - vannak többségben.

A látogatók olyan formabontó kézműves remekekkel találkozhatnak, mint egy fehér ingnyakakból összegombolt függesztett térplasztika vagy egy ezüstből horgolt, édesvízi gyönggyel díszített nyaklánc, míg más munkák - például egy tőr rénszarvas-csont tokban vagy egy rénszarvasagancs-darabokból felépített térplasztika - a norvég hagyományokra, folklórra utalnak.

A Konstrukció címet viselő válogatásba Edith Lundebrekke kurátor Marit Helen Akslen, Liv Blavarp, Lillian Dahle, Aslaug Juliussen, Inger Blix Kvammen, Havard Larsen, Ingrid Larssen, Erlend H. Leirdal, Anne-Gry Loland, Anne Lene Lovhaug, Lovaas & Wagle, Marianne Moe, Inger Johanne Rasmussen, Franz Schmidt, Lars Sture és Kristin Saeterdal munkáit választotta.

Lars Sture kurátor a Paradigma című kiállításra Ulla-Mari Brantenberg, Vidar Koksvik, Karen Klim, David Calder, Linnéa Calder, Pal Vigeland, Heidi Sand, Leif Stangebye-Nielsen, Liv Midboe, Marit Tingleff, Svein Thingnes, Sidsel Hanum, Tovelise Rokke-Olsen, Tulla Elieson, Jens Erland, Ruta Pakarklyte, Gunnar Thorsen és Irene Nordli alkotásaiból válogatott.

Zsigmond Attila emlékeztetett, az április 1-jéig látogatható norvég tárlat a Budapest Galéria nemzetközi sorozatába illeszkedik: a belvárosi kiállítóhelyen az utóbbi időszakban az olasz, a skandináv, a finn, a japán és a francia iparművészet is bemutatkozott.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja
art&design

India ezer arca
Kiállítás a TÉR-KÉP galériában
art&design

Tértudat Tértudat
Interjú Tillmann Józseffel a térhasználat európai és nem európai hagyományairól

Más művészeti ágakról

építészet

Sündisznótüske és betonhintaszék Sündisznótüske és betonhintaszék
Bauhaus100. Program a mának/ Kortárs nézőpontok - kiállítás a Ludwig Múzeumban
Harmony Korine: Túltolva
Interjú Donáth Attilával és Somogyi Beával, a Társadalmi Párbeszéd Színház vezetőivel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés