bezár
 

art&design

2012. 02. 29.
Évfordulós népművészeti kiállítás Lendván
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ne menjen feledésbe a hetési hímzés címmel kiállítás nyílik a szlovéniai Lendván március 2-án, az idén fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Lendvai Galéria és Múzeumban.
A kiállítás apropója az, hogy az 1920-as évekre eltűnt, kihalt hetési népviseletet és hímzést az 1980-as években Kerecsényi Edit néprajzkutató, zalai és vas megyei népi iparművészek, valamint a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet hímző szakkörei feltámasztották, újjáélesztették és most reneszánszát éli, virágzik.

A hetési hímzés és népviselet a térség népi kultúrájának egyik gyöngyszeme, értékes kincse.

A szlovéniai magyarság ezzel a kiállítással ünnepli annak 25. évfordulóját, hogy 15 hagyományőrző hímző szakkör működik a Muravidéken, amelyek több mint 150 asszonyt fognak össze, akik ápolják és fenntartják a hetési népművészetet.

A Lendvai Galéria és Múzeumban ennek tiszteletére több, mint 100 hímző asszony, közel 250 kézimunkájából és népi iparművészeti alkotásaiból nyílik majd a szlovéniai magyarság eddigi legnagyobb szabású néprajzi kiállítása.

A kiállítás alkalmából mutatják be Kepéné Bihar Mária és Lendvai Kepe Zoltán Ne menjen feledésbe, Hagyományőrző hímző szakkörök a Muravidéken című könyvének második kötetét.

A Lendvai Galéria és Múzeum, valamint a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet közös kiállítása március 31-ig tekinthető meg - közölte az MTI-vel Kepéné Bihar Mária.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

Az együttélés módozatai Az együttélés módozatai
Modern Evolúció – séta ember, állat és növény háromszögében - Galériatúra a Budapest ArtWeek rendezésében
art&design

India ezer arca
Kiállítás a TÉR-KÉP galériában
art&design

Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá? Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá?
Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák

Más művészeti ágakról

Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?
A MI kapcsolata a művészetekkel
Harmony Korine: Túltolva
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar produkciók nemzetközi piacokon Magyar produkciók nemzetközi piacokon
Művészet, média, marketing konferencia a Pesti Vigadóban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés