bezár
 

art&design

2012. 02. 29.
Pénteken vesznek végső búcsút Breznay József festőművésztől
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Breznay József Munkácsy-díjas festőművésztől, a Mednyánszky Társaság elnökétől március 2-án 12.40 órakor a Farkasréti temető Makovecz-termében vesznek végső búcsút.
Az elhunytat Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala saját halottjának tekinti. A ravatalnál Feledi Balázs művészeti író méltatja az elhunytat - közölte a Mednyánszky Társaság szerdán az MTI-vel.

A festőművész 95 éves korában február 18-án hunyt el Budapesten.

Az 1916. szeptember 20-án született Breznay József a budapesti Képzőművészeti Főiskolán Karlovszky Bertalan és Szőnyi István növendéke volt. 1937-1947 között három alkalommal kapott római ösztöndíjat, a főiskola aranyérmével is kitüntették. 1939-től számos tárlata volt Magyarországon és külföldön. 1957 óta a párizsi Salon des Independants tagja volt.

Számos tanulmányúton járt Ausztriában, Svájcban és Olaszországban; Zsennyén, Tokajban és a miskolci művésztelepen is dolgozott.
Az 1940-es évek végéig színgazdag, oldott festőiség jellemezte tájképeit, idilli jeleneteit. Ebben az időben monumentális falképpályázatokon is részt vett (ÉDOSZ-Székház, Fiumei úti SZTK-Székház). Az 1950-es évek elején realista, a kor ideológiájának megfelelő műveket alkotott.

1957-es párizsi útja során találkozott az ott élő művészkolóniával, többek között Csernus Tiborral és Katival, ezt követően művészetében fordulat következett be: változatos technikájú, expresszív, szimbolikus tartalmú, a szürrealizmushoz közeli, de mindvégig realista műveket alkotott. Festészetére az ember és a táj egységének keresése, a felfokozott fantázia, dekoratív színgazdagság, a motívumok kollázsszerű alkalmazása jellemző.

Munkássága elismeréseként számos kiállításon aranyérmet, Deauville-ben Grand Prix-t, Brüsszelben bronzérmet nyert, 1953-ban Munkácsy Mihály-díjat, 1958-ban Csók István-emlékérmet kapott. 2010-ben elnyerte a Magyar Festészet Napja Alapítvány életműdíját.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ludwig 30 Ludwig 30
Beszámoló a Ludwig Múzeum sajtótájékoztatójáról
art&design

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek
art&design

Romváry-emlékkönyv Romváry-emlékkönyv
Romváry Ferenc: Romváry Ferenc, a képtárcsináló : curriculum vitae. Romváry Ferenc (magánkiadás, a Kieselbach Galéria támogatásával), Budapest, 2017, 407 oldal

Más művészeti ágakról

színház

Színházi kaleidoszkóp Színházi kaleidoszkóp
Recenzió a Színház és társadalom című kötetről
A HUBBY a B32 Galéria és Kultúrtér színháztermében
irodalom

Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk
Clara Royer Kertész Imre élete és halálai című könyvéről beszélgetett a szerzővel Schein Gábor és Szegő János
Harmony Korine: Túltolva


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés