bezár
 

art&design

2012. 03. 01.
Szépművészeti és MNG összevonása: elhalasztva
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kormány határozata értelmében a tervezetthez képest négy hónappal később, július 1-jén valósul meg a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) összevonása; a döntés oka az MNG-nél feltárt több mint 100 millió forintos adósságállomány.
A szerdai kormányhatározat a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának kezdeményezése és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium előterjesztése alapján az egyesítésről szóló 2011. októberi döntést csupán határidejében módosította, tartalmában nem - tájékoztatta a Szépművészeti vezetője csütörtökön az MTI-t.

Baán László elmondása szerint világossá vált: a Nemzeti Galéria költségvetésében olyan mértékű hiány mutatkozik, hogy a két intézmény egyesítésére csak a pénzügyi problémák rendezése után kerülhet sor.

"Ez jelenti egyfelől az okok feltárását, másrészt az ebből fakadó intézkedési terv elkészítését" - jegyezte meg a Szépművészeti főigazgatója. Hozzátette: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) jelenleg folyó vizsgálata, annak lezárulta után, kellő alapot fog jelenteni a Nemzeti Galéria gazdálkodását rendező kormányzati intézkedésekhez.

Mint kiemelte, a kormány az intézkedési terv alapján tudja meghozni azokat a döntéseket, amelyek után az egyesítés "tiszta lappal" mehet végbe. Az összevonásig a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria önállóan működik, ugyanakkor a kormánydöntés alapján, az egyesítés utáni időszakra vonatkozó, hosszabb távú döntéseiben a Galéria vezetése egyeztet a Szépművészetivel.

Baán László tudomása szerint az MNG-ben a Csák Ferenc igazgatása alatt, 2011 végéig felhalmozott adósság meghaladja a 110 millió forintot, ráadásul az intézmény költségvetését ezen felül az elmúlt hónapokban végrehajtott leépítések nyomán fizetendő több tízmillió forintnyi felmentési és végkielégítési összegek is terhelik.

A négy hónapos halasztás az egyesítés folyamatát a gyakorlatban nem befolyásolja - hangsúlyozta a főigazgató, aki reményét fejezte ki, hogy a vizsgálatok lezárulta után egy egyszeri kormányzati gyorssegéllyel rendeződhet az MNG mint a magyar képzőművészet országos múzeumának pénzügyi helyzete.

Baán László beszámolt arról is, hogy a következő időszak hazai és nemzetközi kiállítási terveiről már most rendszeres konzultáció folyik a két intézmény között; az együttműködés zökkenőmentes a Nemzeti Galéria vezetőivel, köztük Szücs György megbízott főigazgatóval.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
art&design

Köztes létmódunk kiábrázolása Köztes létmódunk kiábrázolása
Bögös Loránd Önelhallgatás című kiállításához
art&design

India ezer arca
Kiállítás a TÉR-KÉP galériában
art&design

Tértudat Tértudat
Interjú Tillmann Józseffel a térhasználat európai és nem európai hagyományairól

Más művészeti ágakról

Mark Rothko lemezborítók
Pinter-darab a Radnóti Színházban, Alföldi Róbert rendezésében
Harmony Korine: Túltolva


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés