bezár
 

art&design

2012. 03. 02.
Nagy érdeklődés kíséri a készülő Europa Jagellonica kiállítást
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mintegy 350 értékes műtárgyat küld együttesen több mint 120 múzeum a világ szinte minden sarkából az Europa Jagellonica elnevezésű nagyszabású kiállításra, amely május közepétől szeptember végéig lesz látható a közép-csehországi Kutná Horában.
A nemzetközi tárlat szervezői a műtárgyakkal a mai Csehország, Szlovákia, Magyarország, Lengyelország, Litvánia és Horvátország területén a 15. és a 16. században, tehát az akkori lengyel, a magyar és a cseh trónuson ülő lengyel Jagelló-házi királyok korában virágzó késő gótika és korai reneszánsz kultúrát és művészetet kívánják bemutatni. A projekt kigondolója és legfőbb kurátora Jirí Fajt, a jelenleg Lipcsében és Berlinben tevékenykedő neves cseh művészettörténész.

A kiállításon festmények, szobrok, egyházi kegytárgyak, faragott oltárok és más műtárgyak lesznek láthatóak. Nagy érdeklődésre tarthatnak számot egyebek között Lucas Cranach és Albert Dürer festményei, Lőcsei Pál mester oltára vagy a zágrábi és a gniezdói katedrálisok kegytárgyai.

"Kutná Horára, mint a nemzetközi tárlat első színhelyére azért esett a választás, mert az 1500-as években a helyi ezüstbányászat nagyon gazdaggá tette a várost, s ennek következtében a legtehetősebbek nagyban támogatták a korabeli művészeket és művészetet" - mondta Fajt újságíróknak Prágában.

Közölte, hogy a tárlat olyan múzeumok értékes gyűjteményeiből áll össze, mint a madridi Thyssen-Bornemisza Museum, a párizsi Bibliothéque National de France, a bécsi Kunsthistorisches Museum, a berlini Staatliche Museen, az oxfordi Bodleian Library vagy a torontói Ontario Art Gallery. "A tárlatra szinte az összes fontos budapesti, krakkói és varsói múzeum is kölcsönzi Jagelló-kori kincseit" - szögezte le Fajt.

Kutná Hora után a nemzetközi tárlat előbb Varsóba, majd a jövő év első felében Potsdamba költözik, s később a többi közép-európai országban is látható lesz.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Testhatárok Testhatárok
Vékony Dorottya Átlagos eltérés című kiállításáról
art&design

Egy száz százalékosan magyar kiállítás Egy száz százalékosan magyar kiállítás
A Magyar Nemzeti Galéria Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításáról
art&design

Köztes létmódunk kiábrázolása Köztes létmódunk kiábrázolása
Bögös Loránd Önelhallgatás című kiállításához

Más művészeti ágakról

Székely Csaba-darab a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Mark Rothko lemezborítók
A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál sajtótájékoztatójáról
Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés