bezár
 

art&design

2012. 03. 02.
Canova táncosnői
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A neoklasszicizmus legszebb táncosnőit mutatja be az Antonio Canova szülővárosában megnyíló kiállítás, amelyre újjászületett a művésznek az első világháborúban megsérült gipszszobra is.
A szombaton megnyíló, Canova és a tánc című kiállítás szeptember végéig látható. A venetói Possagnóban született Antonio Canova (1757-1822) most bemutatott ötven alkotásának mindegyike táncosnőt ábrázol - gipszbe öntve, festve vagy rajzolva. A kiállításra helyreállították a Cintányéros táncosnő gipszszobrát, amelyet Canova szülővárosára hagyott azzal a végrendelkezéssel, hogy úgy őrizzék, mintha márványszobor lenne - írta az olasz sajtó. A gipszszobor karjait 1918-ban a Possagno városát lövő osztrák-magyar monarchia ágyúi tépték le - tették hozzá az újságok.

A táncosnő majdnem egy évszázadig csonkán állt, a mostani restaurálást egy, a gipsz alapján készült márványszobor segítségével végezték. Canova a Cintányéros táncosnő szobrát Andrej Razumovszkij, Oroszország bécsi nagykövete számára alkotta. A márványszobor jelenleg a berlini Bode Museum elmozdíthatatlan tulajdona, a múzeum ahhoz azonban hozzájárult, hogy a márványszobor karjairól vett mintával állítsák helyre a gipszöntet végtagjait.

A táncosnőszobor másik példánya Giuseppina Bonaparte tulajdona volt. Ezt I. Sándor cár Szentpétervárra vitte, és a Canova-szobor azóta is a város múzeumában látható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés