bezár
 

art&design

2012. 03. 02.
Kiállítják Hokuszai híres Fudzsi-képeit Kiotóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagyszabású kiállítással tisztelegnek Kiotóban Hokuszai japán fametsző és festő előtt, többek között kiállítják a szent hegyként tisztelt Fudzsiról készült sorozatát is.
A március végén nyíló kiotói kiállításra sikerült kölcsönbe megszerezni a Honolulu Academy of Arts rangos gyűjteményében szereplő százhetven Hokuszai-alkotást, így a japán közönség átfogó képet kaphat a 18. és 19. században élt világhírű művész munkásságából.

A tárlaton hat fametszet-sorozatot szerepeltet a múzeum, ezek között van a Fudzsi 36 látképe is - írta internetes kiadásában a The Japan Times (www.japantimes.co.jp).

Kacusika Hokuszai mintegy harminc művésznevet használt, 1797-től kezdve már csak a Hokuszait. Hetvenéves pályafutása során 40 ezer rajzot, metszetet és festményt készített, mintegy 500 könyvet illusztrált. Művészete eljutott a korabeli Európába, nagy szerepe volt abban, hogy felélénkült a Japán iránti érdeklődés.

Legnagyobb jelentőségűnek tájképsorozatait tartják, a Fudzsi 36 látképe mellett A Fudzsi 100 látképe címmel is készített sorozatot, csakúgy mint Edóról, azaz a mai Tokióról.

Munkái manapság is nagy népszerűségnek örvendve járják a világot, legutóbb Berlinben tartottak nagyszabású kiállítást belőlük.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Frédéric Tellier: A tűzön át
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés