bezár
 

art&design

2012. 03. 04.
Elhunyt Mezey István festő- és grafikusművész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Mezey István festő- és grafikus, Kazincbarcika díszpolgára, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetetett művész. 66 éves volt. Halálhírét az Észak-Magyarország című napilap szombati számába tette közzé a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város önkormányzata és a család.
Mezey István Szikszón született 1945-ben, az autodidakta művész "maga választotta" mesterének Szalay Lajost tekintette. Műveivel 1967-től szerepelt kiállításokon, 1970-ben költözött Kazincbarcikára, ahol haláláig művésztanárként dolgozott.

Műveivel számos kiállításon szerepelt, sokoldalú művészetét számtalan grafika, festmény, rajz, illusztráció, köztéri plasztika, díszlet, tipográfiai alkotás idézi.

Mezey István jellegzetes, egyéni ízű művészetéért alkotó pályájának évtizedei alatt több elismerésben részesült, 1995-ben megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét. Sajószentpéter Pro Urbe-díját 2009-ben vette át, és ez évben lett Kazincbarcika díszpolgára.

A február 26-án elhunyt Mezey István búcsúztatása március 6-án, 15 órakor lesz Kazincbarcikán, a városi temetőben.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés