bezár
 

art&design

2012. 03. 06.
Ünnepi év Debrecenben Holló László tiszteletére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A debreceni Holló László Emlékmúzeumban koszorúzással és díjátadással indult kedden a Kossuth-díjas festőművész születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett egész éves ünnepi programsorozat.
A Holló-hagyománynak nincs szüksége központilag szervezett programsorozatra, a debreceni civilek minden évben rendeznek kulturális programokat a festő születésének évfordulóján - emelte Szentei Tamás, a debreceni önkormányzat kulturális osztályának vezetője a koszorúzást megelőző sajtótájékoztatón.

Közlése szerint idén is a festő tisztelői, a különféle egyesületek által szervezett programok jelentik az emlékév alapját, ezt igyekszik a város is támogatni, összefogásban a Déri Múzeummal.

Ujváry Zoltán, aki a festő keresztfiaként a Holló-hagyatékot kezeli, a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy idén egy monográfia megjelenésével is igyekeznek tartalommal megtölteni az évfordulót.

Cs. Tóth János, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezető igazgatója a városi programokra kitérve kiemelte az augusztus közepén nyíló Holló László-Bozsó János-kiállítást, amely a két művész expresszionista alkotásait mutatja be mint az alföldi iskola kiemelkedő műveit.

Októberben a teljes Holló-életművet bemutató tárlatnak ad majd otthont a Kölcsey Központ. A Debrecenben 1976-ban elhunyt festő műveit a világ minden tájáról igyekeznek összegyűjteni és reményeik szerint a tárlaton mintegy 60-80 munkáját tudják majd bemutatni.

Ujváry Zoltán hozzáfűzte: a Holló László-emlékévben nemcsak Debrecenben, de Putnokon, Tiszadadán, Gyomaendrődön, Nyíracsádon és Mátészalkán is szerveznek programokat.

Fekete József, az emlékmúzeumot kezelő Medgyessy Ferenc Gimnázium igazgatója elmondta: az Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól egymillió forintot nyertek a múzeum felújítására. A pénzből interaktív kiállítóterekkel és modern múzeumpedagógiai eszközökkel korszerűsítik a festő hagyatékát bemutató intézményt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés