bezár
 

art&design

2012. 03. 06.
Budapesti konferencia az észak-amerikai őslakosokról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az észak-amerikai (Kanada, Egyesült Államok és Mexikó) őslakosok világával foglalkozik a március 8. és 10. között sorra kerülő konferencia a Károli Gáspár Református Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karain Budapesten.
Az angol, francia és spanyol nyelven zajló tudományos ülés előadói foglalkoznak egyebek mellett az emberi jogok és joguralom, a demokrácia, a társadalmi és kulturális sokszínűség, a környezetvédelem és gazdasági fejlődés, a művészi ábrázolás és interpretáció, a vallás, a tudomány és a tudományos fejlődés témaköreivel.

Az előadók között a felsőoktatás különböző humán és reál területein dolgozó kanadai, egyesült államokbeli, mexikói, közép- és kelet-európai, oroszországi, indiai és dél-koreai szakemberek, továbbá számos egyetem diákjai mellett civil szervezetek képviselői is felszólalnak. A konferencia válogatott előadásaiból kiadvány készül.

A programok között felolvasás, élő indián zene, kiállítások, módszertani műhelymunka és dokumentumfilm-vetítés is szerepel, az emberi jogokról és társadalmi perspektívákról kerekasztal-beszélgetést rendeznek.

A témák köré épülő szekció előadásokon kívül plenáris előadást tart Nathan Kowalsky (Albertai Egyetem,), Agustín Cadena Rubio író (Mexikó), Hartmut Lutz (Greifswaldi Egyetem) és James Oberly (Wisconsin-Eau Claire-i Egyetem) - közölte a Károli Gáspár Református Egyetem az MTI-vel.

A nemzeti és őslakos kisebbségek kérdése a világ minden táján aktuális és kutatott kérdéskör. Ez Közép- és Kelet-Európára is igaz, ahol kiváló kanadisztikai és amerikanisztikai kutatóműhelyek működnek, amelyek többek közt ezt a témát is kutatják. A konferencia célja az ilyen tárgyú hazai kutatások élénkítése és a nemzetközi tudományos együttműködés erősítése.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Julian Fellowes: Downton Abbey
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés